Brandweer-, politie- en ambulancepersoneel is sinds vrijdagavond 29-07-2004 17.45 uur bezig met het zoeken naar een drenkeling in het Aekingameer te Elsloo. Er wordt gezocht naar een 16-jarige inwoner van Appelscha. De jongen verdween vrijdag om 17.40 uur onder water toen hij met een groep jongeren in het meer aan het zwemmen was. Verdere details over de toedracht van het ongeval zijn op dit moment nog niet bekend. Politie, brandweer, ambulance en de traumaheli werden direct ingeschakeld en alle hulpdiensten waren snel ter plaatse. Duikers van de brandweerkorpsen Assen, Leeuwarden, Heerenveen Oosterwolde, Smilde en Appelscha startten met de zoektocht in het meer. Daarnaast zijn snuffelhonden van de Nederlandse reddingsbrigade ingezet voor de zoekactie. De traumaheli is rond 19.00 uur onverrichterzake vertrokken.

Vanwege de invallende duisternis is de zoektocht vrijdagavond omstreeks 21.45 uur gestaakt maar zaterdagochtend om 06.00 uur weer hervat. Zaterdagochtend waren zes duikers van de brandweer en drie snuffelhonden actief.

De vermiste drenkeling is een bewoner van het AZC te Appelscha. Het incident leidde tot commotie op het AZC. Daarom heeft de politie, in overleg met de leiding van het AZC, maatschappelijk werk en slachtofferhulp ingeschakeld.

Het Aekingameer is een recreatieplas met een afmeting van tweehonderd bij tweehonderd meter. De politie heeft het terrein rondom het Aekingameer tot nader order afgesloten. Het is niet bereikbaar voor recreanten. De nabijgelegen campings De Kale Duinen en Wilhelminahoeve zijn wel normaal bereikbaar.