FIOD valt woningen en bedrijven Bikkel Groep binnen in Friesland, Groningen en Drenthe

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) heeft dinsdag meerdere invallen gedaan en aanhoudingen verricht in een groot onderzoek naar miljoenenfraude in Friesland, Groningen en Drenthe. Woningen en bedrijfspanden van de Bikkel Groep zijn door 220 rechercheurs doorzocht.

Directeuren gearresteerd

De invallen zijn gedaan in twee woningen in Zuidwolde (gemeente De Wolden) en Tuk (gemeente Steenwijkerland). Daar wonen de twee directeuren van de Bikkel Groep. De directeuren Jeroen K. (42) en Henri F. (47) bestieren ook Bikkel Detachering en worden door de Fiod gezien als hoofdverdachten.

Bikkel Detachering is een detacheringsbureau dat onder de Bikkel Groep valt. Het bureau huurt Letse werknemers in om in Nederland aan de slag te gaan.

De hoofdverdachten zijn dinsdagochtend aangehouden bij aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven. Ook zijn bedrijfspanden van Bikkel Groep in Hoogeveen, Emmen, Assen, Appelscha en Groningen doorzocht. De verdenking is dat er miljoenenfraude is gepleegd. Valentine Hoen van het Functioneel Parket zegt dat er sprake zou zijn van ‘grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit’.

Letland

Hoen zegt dat er ook doorzoekingen zijn geweest in Letland op tien locaties. In totaal zijn zes verdachten (drie mannen en drie vrouwen) aangehouden. De vier andere personen werden in Letland aangehouden. Er is beslag gelegd op de twee woningen, vijf auto’s en 26 bankrekeningen.

Fraude en witwassen

Opsporingsdienst Fiod verdenkt de zes verdachten van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het gaat om Bikkel Detachering, een onderdeel van de Bikkel Groep. Bikkel Detachering heeft vestigingen in Hoogeveen, Emmen en Groningen. Volgens de Fiod zou er voor minimaal 1 miljoen euro aan belasting zijn ontdoken. Ook zou er voor 1,7 miljoen euro onroerend goed zijn gekocht in Letland.

Detacheringsbureau

Het vermoeden is dat sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf en deze vervolgens als uitzendkracht uitleende aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief in rekening gebracht. Het detacheringsbureau, verbonden aan de Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie. Twee Letse ondernemingen, zo stelt de FIOD, stuurden daarbij valse opgemaakte rekeningen naar Bikkel Groep.

De Grote Meneer Kaktus Show

Bikkel Groep is een grote speler. Onder meer attractiepark Duinen Zathe in Appelscha is onderdeel van dit bedrijf. De twee directeuren, die nu zijn opgepakt, maakten eind vorig jaar nog trots bekend dat het de Bikkel Groep uit Hoogeveen gelukt was om ‘De Grote Meneer Kaktus Show’ van Peter Jan Rens weer terug te krijgen in het theater van Duinen Zathe.

Verkeerspark Assen

Bikkel nam begin dit jaar al een deel van de inboedel van het Verkeerspark over. Zo kregen de grote glijbanen een plekje op Familiecamping de Otterberg in Wijster, ook in het bezit van Bikkel. Jeroen K. en Henri F. hevelden het Verkeerspark over naar Appelscha. Ook bouwden ze een keer een dierentuin voor een dag in Hoogeveen.