25 september 2021

Drukke oudejaarsnacht hulpdiensten

LEEUWARDEN – De Friese hulpdiensten hebben het oudejaarsnacht druk gehad met een groot aantal incidenten in de provincie. De brandweer is tijdens de jaarwisseling veelvuldig uitgerukt om grotere, maar vooral veel kleinere branden te bestrijden. Er raakte een aantal mensen gewond door vuurwerk. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de 5 Friese ziekenhuizen zijn 8 vuurwerkslachtoffers behandeld. Door snel ingrijpen van de politie deden zich in Fryslân geen grootschalige ordeverstoringen voor. Er is melding gedaan van fysiek geweld tegen politieagenten bij een aanhouding.

Bij de Meldkamer Fryslân kwamen ruim 250 meldingen binnen. Door de Friese hulpdiensten is tijdens de jaarwisseling een groot aantal medewerkers ingezet, circa 300 medewerkers van de politie, 200 van de brandweer en 40 van de ambulancedienst.

Brandweer
De brandweer is in de provincie 90 keer uitgerukt om branden en brandjes blussen. De eerste meldingen van brand kwam al vroeg in de oudejaarsmiddag bij de Meldkamer Fryslân binnen, waaronder brandbulten op straat en branden in leegstaande panden. Na het blussen van de brand zorgde de gemeente in veel gevallen dat de restanten werden opgeruimd.

Dokterswacht, ziekenhuizen en ambulances
Bij de Dokterswacht hebben zich circa 10 mensen gemeld met vuurwerkverwondingen waarvan twee met een oogverwonding. Bij twee mensen is een nitraatbom tegen het hoofd ontploft. 8 slachtoffers met voornamelijk lichte verwondingen zijn op de Spoedeisende Hulp in de ziekenhuizen behandeld. De ambulancediensten hebben het drukker gehad dan een normale uitgaansavond. De ritten bestonden voornamelijk uit niet oud en nieuw gerelateerde gezondheidsklachten. Er vonden geen ritten plaats als gevolg van teveel alcoholgebruik.

Politie
Ondanks de inbeslagname van ruim 2500 kilo deels illegaal vuurwerk, werd tijdens de oudejaarsnacht vele vernielingen gepleegd door het gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk. Verkeersborden en ruiten van auto’s, maar ook woningen, winkels en bedrijven raakten dan ook beschadigd.

In totaal zijn tijdens jaarwisseling door de politie 30 aanhoudingen verricht voor onder andere vernieling, mishandeling, bedreiging, belediging en bezit van illegaal vuurwerk. De aanhoudingen betroffen veelal mensen, die in meer of mindere mate onder invloed van alcohol of mogelijke andere middelen verkeerden. Daarnaast werden 11 mensen aangehouden voor strafbare feiten die niets met de jaarwisseling te maken hadden.

De politie is nu en zal de komende periode veel menskracht en energie stoppen in het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen dan ook te verwachten.

Geef een antwoord