OOSTERWOLDE – Woensdagavond hebben hondengeleiders van de Friese Politie een realistisch lijkende inzet uitgevoerd bij Bergingsbedrijf Broekhuizen in Donkerbroek. Het betrof het een praktijkoefening voor zowel de honden als hun geleiders. De honden oefenen 1 keer in de week op een trainingslocatie in Assen en 1 keer in de maand op locatie in de provincie Friesland. Deze keer konden de politiemensen met hun indrukwekkende honden gebruik maken van praktijkomstandigheden, op het bedrijfsterrein van Bergingsbedrijf Broekhuizen.

Dergelijke oefeningen zijn nodig om kennis en vaardigheden van zowel de honden als hun geleiders scherp te houden voor moeilijke omstandigheden in de praktijk.

De politie kent verschillende geweldsmiddelen. Van beneden naar boven zijn dit de korte wapenstok, de lange wapenstok, de pepperspray, de diensthond en daarna als uiterst geweldsmiddel is er nog het dienstwapen.

De honden die woensdagavond oefenden zijn hoofdzakelijk bedoeld voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Ook voor het opsporen van mensen, wapens en breekwerktuigen zijn deze honden inzetbaar.