Inwoner Donkerbroek mededader bij diefstallen en inbraken

OOSTERWOLDE – De politie heeft vijf mannen aangehouden op verdenking van grootschalige diefstallen en inbraken. Het gaat om diefstallen vanaf bedrijfsterreinen en vanaf het erf van particulieren. Daarnaast zijn inbraken gepleegd in woningen en bedrijven in Noord Nederland. De grootschalige diefstallen en inbraken waren voor de politie aanleiding om een onderzoek in te stellen.

Tijdens het onderzoek werden drie inwoners van Leeuwarden in de leeftijd van 50, 48, 47 jaar, een 49-jarige inwoner van Donkerbroek en een 53-jarige inwoner van Exloo aangehouden. De vijf mannen worden onder andere verdacht van diefstal en heling van tractoren, auto’s, boot en trailer, vorkheftrucks, minishovels, zitmaaiers, motorfiets, wasmachines, aanhangwagens, bouwmaterialen, dakleer en diverse gereedschappen en van woninginbraken waarbij sieraden werden gestolen. De diefstallen en inbraken werden in de periode van 2012 tot 2014 gepleegd. De meeste strafbare feiten werden gepleegd op verschillende locaties in Drenthe en Friesland. Daarnaast worden de mannen verdacht van het omkatten van de gestolen auto’s en camper.

[b]Aanhouding[/b]
Op 1 april 2014 werden in Vrouwbuurtstermolen de 49-jarige inwoner van Donkerbroek en de 53-jarige inwoner van Exloo op heterdaad aangehouden toen zij een diefstal pleegden vanuit een schuur of garage. Daarbij werden diverse gereedschappen, waaronder een lasapparaat, een compressor en een hogedrukreiniger weggenomen. De goederen werden in een bestelbus geladen. Daarnaast werd in hun voertuig nog een geladen revolver aangetroffen. In verband met deze diefstal volgde verder onderzoek waarbij diverse getuigen werden gehoord. Ook droeg aangetroffen DNA-materiaal bij een woninginbraak bij aan het opsporen van de verdachten. De andere drie verdachten, allen inwoners van Leeuwarden, werden in de loop van het onderzoek aangehouden.

[b]Onderzoek[/b]
Naar aanleiding van de aanhouding van de vijf verdachten werden in woningen en loodsen in de provincie Drenthe en Fryslân doorzoekingen gedaan waarbij diverse soorten gereedschap of andere gerelateerde zaken werden aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. In Donkerbroek, in de woning van de 49-jarige verdachte, werd naast gestolen goederen ook nog een hennepkwekerij met 190 hennepplanten aangetroffen. In Exloo, in de woning van de 53-jarige verdachte, werden diverse van diefstal afkomstige goederen aangetroffen. In loodsen in Drachten, Appelscha, Kootstertille en in Valthe (Dr), werden door de agenten veel van diefstal afkomstige spullen gevonden die vervolgens in beslag werden genomen.

[b]Veilingsite en -verkoop[/b]
In een geval werd door een aangever zijn ontvreemde zitmaaier op een veilingsite herkend. De zitmaaier werd in beslaggenomen en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. In een ander geval werd een camper in beslaggenomen, waarvan bleek, dat deze was omgekat en voorzien van een nieuw chassisnummer. De camper was tussen andere voer- en vaartuigen op een veiling te koop aangeboden. De veiling/verkoop van dit voertuig kon door de agenten worden voorkomen door de camper in beslag te nemen. Ook deze camper is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

[b]Veilingbedrijven-kringloopwinkels[/b]
Tijdens het onderzoek bleek, dat criminelen steeds meer gebruik maken van veilingbedrijven om zodoende de gestolen goederen aan de man te brengen. Ook goederen en voertuigen, die qua merk en/of leeftijd in het normale handelsverkeer slecht verkoopbaar zijn, werden bij dergelijke veilingen te koop aangeboden.

In het onderzoek werd duidelijk dat de aangehouden verdachten regelmatig gestolen goederen verkochten bij inbrengwinkels en bedrijven met een naam die lijkt op die van een kringloopwinkel. In de volksmond is een kringloopwinkel een winkel waar goederen van of uit nalatenschappen worden ingebracht/opgehaald om daar te worden verkocht. Bij de inbrengwinkels of kringloophallen die in het onderzoek naar voren kwamen, bleek geen enkele administratie bijgehouden te worden met betrekking tot de inkoop/herkomst van de goederen. Hiertoe is men wel wettelijk verplicht.

[b]Onderzoek afgerond[/b]
De 49- en 53-jarige verdachte zitten nog vast. De andere verdachten werden na verhoor in overleg met de officier van justitie in vrijheid gesteld maar blijven verdachte. Alle vijf verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden. De politie heeft het dossier ingestuurd naar het Openbaar Ministerie en daarmee het onderzoek afgerond.

[b]Eigenaren gezocht[/b]
Het gros van de gestolen spullen is op basis van aangiftes teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. De politie is echter nog op zoek naar de eigenaar van de machines die op de foto’s zijn afgebeeld. Bent u een dergelijke machine kwijt, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

About Post Author

Geef een reactie