Drugslab in Hoornsterzwaag aangetroffen, drie aanhoudingen

HOORNSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagavond na het aantreffen van een drugslaboratorium in een pand aan de 19e Wijk 2 in Hoornsterzwaag drie mannen aangehouden. In het pand is onder meer een vuurwapen aangetroffen en MDMA, de basisstof voor XTC.

Aanhoudingen
De verdachten zijn na aanhouding ingesloten voor het vervolgonderzoek. Het gaat om een 23-jarige man uit de gemeente Heerenveen en een 48-jarige man en een 53-jarige man uit Zaandam. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aanleiding
De politie is in oktober een onderzoek gestart naar de productie van drugs in dit gebied. Zeer recent kwam aanvullende informatie binnen dat op eerder genoemd adres drugs zou worden geproduceerd en dat de daders in het pand aanwezig zouden zijn. Gezien de gevaarzetting heeft de politie direct actie ondernomen. Op het moment van de instap werden drie personen in het drugslab aangetroffen en aangehouden.

Ontruiming
De politie is op dit moment bij het pand aanwezig in verband met het opsporingsonderzoek en de ontruiming. De politie Noord-Nederland werkt samen met experts van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Het laboratorium wordt ontmanteld en alle chemische stoffen worden afgevoerd. Nader onderzoek moet uitwijzen welke stoffen exact zijn aangetroffen. Naar verwachting zijn de specialisten nog geruime tijd bezig. Medewerkers van de Forensische Opsporing verrichten onderzoek in het pand om achtergebleven sporen veilig te stellen en monsters te nemen.

Aanpak zware criminaliteit
De productie en verkoop van drugs is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Het gaat hierbij om de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem, want ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Dit soort laboratoria levert een groot risico in woonwijken en bedrijventerreinen. Niet alleen het productieproces, maar ook de opslag van chemische stoffen en gasflessen is gevaarlijk. De politie neemt elke tip serieus. We hebben het publiek nodig om zware criminaliteit aan te kunnen aanpakken. Heeft u meer informatie over zware misdaad? Meld dit bij de politie zodat wij voor adequate opvolging kunnen zorgen. Misdaad mag niet lonen.

[b]Update 03-11-2015:[/b]
Het Openbaar Ministerie maakt dinsdag bekend dat de twee verdachten van 53 jaar en 48 jaar in het onderzoek van het XTC-lab in Hoornsterzwaag 14 dagen langer blijven vastzitten. Dit na voorgeleiding aan de rechter-commissaris.

About Post Author

Geef een antwoord