De politie heeft met de aanhouding van 17 jongeren uit Wolvega, in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, maar liefst 75 zaken kunnen oplossen. In maart kreeg de politie zicht op een groep van zo’n 30 jongeren die, in wisselende samenstelling, zich bezig hielden met vernielingen aan gebouwen en auto’s, inbraken in auto’s, bedrijven en sportkantines, fietsendiefstal en heling. Acht verdachten zitten nog vast. Maandag is de laatste verdachte, een 18-jarige jongeman uit Wolvega, in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt verdacht van heling. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten.

Begin 2005 begonnen enkele jongeren uit Wolvega met het inbreken in auto’s. Omdat deze diefstallen steeds succesvoller verliepen, werd de drang naar meer steeds groter. De groep jongeren breidde zich uit en in wisselende combinaties werd er bij diverse bedrijven in Wolvege ingebroken. Alle gestolen goederen werden voor weinig geld verkocht aan helers, die ook deel uitmaakten van de groep. Naast inbraken in bedrijven bezocht de groep ook sportkantines in Wolvega en omgeving. Daarbij werden vaak grote vernielingen gepleegd, zoals het leegspuiten van brandblussers en het openzetten van de brandkraan om sporen uit te wissen. Maar ook alarmen, ramen, kasten en andere zaken moesten het ontgelden. Dat gebeurde onder andere in een sportkantine aan de Kruisstraat in Wolvega en in Munnekeburen. Ook in een groot aantal auto’s in Wolvega werd door de groep ingebroken. In sommige auto’s vaker dan één keer.

De jongeren waren niet alleen actief in Wolvega, maar ook in Heerenveen, Nieuweschoot, Lemmer en Steenwijk. Zo werden in Heerenveen bij een bedrijf aan de Dracht vijf computers weggenomen en bij een ander bedrijf in de Minckelersstraat een beamer. In Nieuweschoot werd bij inbraak in een eetgelegenheid aan de Rotstergaasterweg een kassa met bijbehorende inhoud weggenomen. Ook in Lemmer werd in een eetgelegenheid ingebroken, waarbij voor tienduizenden euro’s schade werd aangericht. In Steenwijk werd door de groep een aantal fietsdiefstallen gepleegd en ingebroken in een sportkantine. Ook maakten de jongeren zich in Heerenveen schuldig aan openlijke geweldpleging. Een man die toevallig door de Munniksteeg fietste werd zonder enige aanleiding in elkaar geslagen.

Het onderzoek loopt inmiddels bijna vijf weken en zal nog worden voortgezet. Van de 17 aangehouden jongeren zijn er tien voor de rechter-commissaris geleid. Van twee verdachten is de gevangenhouding in verband met studie geschorst. Acht van hen zitten nog in gevangenhouding; de 18-jarige is in verzekering gesteld. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten.