[b]Oosterwolde/Groningen[/b] – Uit 21 teams worden gekozen om de Kia Driving Experience 2005 in Zuid Amerika aan den lijve te gaan ondervinden, was een droom die ze bijna niet durfden dromen. “Toen we hoorden dat we in de finale zaten hebben we elkaar op de terugweg in de auto nog een paar keer flink geknepen. We konden het echt niet geloven”.

Het idee is dus nog even wennen, maar straks rijdt Jan-Erik met zijn zus Annemieke Stuit, respectievelijk uit Oosterwolde en Groningen, toch echt door het ruige landschap van Zuidwest Amerika voor deze Driving Experience, georganiseerd door de autofabrikant. Daar strijden ze tegen zes andere teams, die allen de ontberingen zullen moeten doorstaan die het landschap herbergt.

Annemieke kreeg net als vele andere Centric-medewerkers een uitnodiging van autoleasebedrijf Athlon om deel te nemen aan de selectiedag. “Ach, waarom ook niet, dacht ik. Het leek me wel spannend om dat een keer mee te maken”. Dat ze nu samen met 6 andere teams van 15 t/m 25 april uiteindelijk ook echt naar Amerika gaan om daar Athlon te vertegenwoordigen had ze nooit verwacht.

[b]Tegen een stootje[/b]
Voor dit avontuur levert de organisator uit eigen fabriek de Kia Sorento en Sportage, die bestand zijn tegen onbegaanbare wegen, stof en hoge temperaturen. Jan-Erik en Annemieke kunnen ook tegen een stootje, en gooien hun enthousiasme, lef, uithoudingsvermogen en creativiteit in de strijd. Het begint allemaal in Phoenix. Resultaat van beider inzet moet zijn om tot overwinnaar gekroond te worden in Las Vegas, het eindpunt van de tocht.

“Ik weet niet precies wat voor prijs er aan vast zit, maar meedoen op zich is al een unieke kans”, aldus Jan-Erik, werkzaam als assistent bedrijfsleider bij de Albert Heijn in Paterswolde. “We gaan vol overtuiging voor de eer”.

[b]Strenge selectie[/b]
De selectie van de kandidaten was streng. Meerdere dagen zijn de 32-jarige Jan-Erik en zijn 35-jarige zus getest op hun rijvaardigheden, conditie, teamgeest en daadkracht.

“We gaven ons voor de Experience op zonder enige verwachting vooraf”, memoreert Jan-Erik. “We kwamen steeds weer een stukje dichter bij de finale en uiteindelijk hoorden we dan dat we gewonnen hebben. Echt fantastisch! Gelukkig is er van alle kanten veel medewerking om ook echt te kunnen gaan, zowel van het thuisfront als van onze werkgevers”.

4.000 kilometer afleggen in een beperkt aantal dagen, onherbergzame gebieden ontdekken, kennis maken met de cultuur van de daar woonachtige Navajo indianen, voor broer en zus Stuit is het een machtig avontuur. “Natuurlijk wilden we d?t graag meemaken, maar dat we het nu echt gaan doen is gewoon te gek”!

[b]Geen comfort[/b]
Het avontuurlijk reizen zit beide deelnemers in het bloed. Jan-Erik reisde samen met zijn vriendin bijna een jaar door Australi? en Azi?. Annemieke houdt van sportieve en actieve reizen. Zij nam onder andere deel aan de Lowe Alpine Mountain Marathon en beklom vorig jaar de Kilimanjaro.

Gebrek aan comfort tijdens de tocht schrikt hen allerminst af. “We slapen voornamelijk in tenten en traditionele slaapvertrekken”, schetst Jan-Erik. “Onderweg krijgen we verschillende opdrachten. Het wordt een spannende race”. Er ontstaat een klassement waarbij het tot de laatste dag onzeker blijft welk team de race zal winnen.

[quote]
[b]Aanvullende informatie:[/b]

[b]Tocht door de Grand Canyon[/b]
15 April vertrekken alle deelnemers vanaf Schiphol.
De tocht loopt door de Grand Canyon, door het Navajo reservaat en de nationale parken Canyonlands en Arches, waarna de deelnemers via Capital Reef naar Las Vegas rijden.
Annemieke en Jan-Erik strijden namens Athlon tegen 6 andere teams, waaronder een team van KIA, het Algemeen Dagblad, Autoweek, Autotrack, Radio 538 en Tiscali.

[b]Derde Kia Sorento Driving Experience[/b]
De Driving Experience is twee keer eerder gehouden, in Italie en Scandinavi?. In de woeste landschappen van Amerika zal naast de Sorento ook een nieuw type voertuig van Kia, de Sportage, ingezet worden.

[b]Sorento uitvoerig getest[/b]
De Sorento is door de deelnemers al uitvoerig getest. De SUV met een viercilinderbenzinemotor heeft door de low gearing de trekkracht die extreme omstandigheden vereisen. Accelereren van 0 tot 100 kilometer per uur doet de Sorento 2.4 in ruim 13 seconden. De topsnelheid bedraagt 168 kilometer per uur.
De vierwielaandrijving kan handmatig aan- en uit worden geschakeld.

[b]De Sportage mag zich waar maken[/b]
De nieuwe Kia Sportage geeft een compleet nieuwe dimensie aan de term Sports Utility Vehicle (SUV). Hij weet een groot aantal aantrekkelijke eigenschappen te combineren en is hiermee een unieke en begerenswaardige nieuwkomer.[/quote]