Op dinsdag 26 juli heeft er een grote brand gewoed in een boerderij aan de Trophornsterweg te Harich (gemeente Gaasterlân-Sleat). De brand is op de hooizolder van de boerderij ontstaan. Drie kleine kinderen in de leeftijd van 5 tot 6 jaar waren aan het spelen op de hooizolder. Eén van de jongetjes had een aansteker bij zich en speelde hiermee waarop het hooi vlam vatte en de brand ontstond.

De brand is omstreek 14.45 uur gemeld bij Meldkamer Fryslân waarna direct de brandweerkorpsen van Balk en Sloten zijn gealarmeerd.
De brandweerkorpsen van Sneek, Leeuwarden en Woudsend zijn later gealarmeerd toen bleek dat de brand zich uitbreidde en er behoefte was aan een grootschalig watertransport en assistentie. Een grootschalig watertransport was nodig om de brandweer van voldoende bluswater te voorzien.

De dakplaten van de boerderij zijn door de brandweer nat gehouden om te voorkomen dat de astbestdeeltjes zich zouden verspreiden. De asbest heeft zich door deze inzet van de brandweerkorpsen niet verspreid. Het sein ‘brand meester’ is rond 21.00 uur gegeven.