De noordelijke politiekorpsen en de Koninklijke Marechaussee laten zaterdag 8 oktober de inwoners van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe zien wat zij allemaal in huis hebben op het Landgoed Nienoord in Leek, op een kwartier afstand van Drachten. Het is voor het eerst dat de drie noordelijke korpsen van Drenthe, Fryslân en Groningen de Landelijke Politie Dag aangrijpen voor een gezamenlijke publieksmanifestatie. Het evenement, dat bol staat van shows en demonstraties, begint om tien uur ’s ochtends en eindigt om vijf uur ’s middags.

De noordelijke politiedag speelt zich op het historische landgoed Nienoord af, in en rond de Borg, het rijtuigmuseum en het familiepark. Deze attracties zijn tijdens de landeliojke politiedag gratis toegankelijk, evenals de politiedag zelf.

[b]Gezinsdag[/b]
De noordelijke politiedag belooft een dag voor het hele gezin te worden. Veel van wat er te zien en te beleven valt, is afgestemd op kinderen en jongeren. Op het terrein is groots opgezet jeugdplein met tal van jeugdzorginstanties. Uiteraard staan er diverse politieauto’s en motoren opgesteld waar in gezeten of op geklommen mag worden. Ook het rijdend materiaal van de Koninklijke Marechaussee oefent altijd veel aantrekkingskracht uit. De Duitse Polizei geeft eveneens acte de presence met diverse voertuigen. De politiemuziekkorpsen van Groningen en Drenthe en de landelijke Politie Steelband zorgen voor de muzikale intermezzo’s.

De noordelijke politiedag is veel meer dan alleen maar een statische show. Onder andere de mobiele eenheid, ruiters en hondenbrigade verzorgen demonstraties die met het nodige spektakel gepaard gaan. De verkeerspolitie laat zien hoe met brandweer en ambulancediensten een gecompliceerd ongeval wordt aangepakt. De traumahelikopter is daar ’s middags eveneens te bekijken.

[b]Aangifte[/b]
Een belangrijk deel van de noordelijke politiedag is afgestemd op het thema aangifte. Bezoekers kunnen niet alleen zien wanneer en hoe er aangifte kan worden gedaan maar vooral ook wat de politie en justitie daar in de praktijk mee doen. Aan het einde van die route wordt een misdaad gepleegd en wordt de verdachte in een “heuse” rechtszitting berecht. Jeugdige bezoekers kunnen via een niet al te ingewikkelde speurtocht een misdaad oplossen. De meest succesvolle speurders kunnen daarbij een prijs winnen.

[b]Samenwerking[/b]
De Landelijke Politiedag wordt al jaren georganiseerd. De Friese dag, vorig jaar nog in Sneek, trok daarbij zo’n 10.000 bezoekers. De regiokorpsen van Groningen en Drenthe hebben de dag vorig jaar gezamenlijk georganiseerd en trokken zo’n 20.000 bezoekers. Vanwege de steeds intensievere samenwerking door de drie noordelijke korpsen, is de noordelijke politiedag voor het eerst op één lokatie. Door die gezamenlijke inzet, verwacht de politie dit jaar van de Landelijke Politiedag een nog groter evenement te kunnen aanbieden. De politie zet extra menskracht in om voor een goede aan- en afvoer van het verkeer te zorgen.

Het programmaboekje van de politiedag in Leek kunt u [url=http://home.versatel.nl/groot917/8_167372.pdf]hier[/url] downloaden.

Zie ook [url=http://www.politiedag.nl]www.politiedag.nl[/url] of op [url=http://www.politie.nl]www.politie.nl[/url].