De officiële opening van de nieuwe brandweerkazerne aan It Hege Stik in Heerenveen gaat op zaterdagochtend 8 oktober gepaard met veel spektakel. En ook tijdens de open middag voor bezoekers, van 13.00 tot 17.00 uur, zijn er talloze demonstraties en vele bijzondere attracties.

Burgemeester 112oosterwolde de Jonge van de gemeente Heerenveen verricht op 8 oktober de officiële openingshandeling van de kazerne. Hierbij zijn alleen genodigden aanwezig, die vervolgens het gebouw kunnen bekijken waar de gemeentelijke afdeling Brandweerzorg en Rampenbeheersing is gehuisvest. Ook is het de hoofdpost van de Heerenveense brandweer. Na een aantal jaren van voorbereiding en een bouwperiode van ruim één jaar is de kazerne onlangs in gebruik genomen.

[b]Zaterdagmiddag 8 oktober open huis[/b]
Het grote publiek is op zaterdagmiddag 8 oktober van 13.00 tot 17.00 uur welkom. Uiteraard zijn alle voertuigen en al het materieel van de Heerenveense brandweer te bezichtigen. Daarnaast krijgt het publiek allerlei demonstraties en bijzonderheden te zien in en om de kazerne. Zo kunnen bezoekers de speciale trauma helikopter van het UMCG bewonderen. Speciaal voor kinderen geeft de Jeugdbrandweer Utrecht een demonstratie.

Andere attracties zijn de hoogste hoogwerker van Nederland (met een hoogte van 32 meter) en een optreden van de AE (Aanhoudingseenheid) van politie Friesland. Dit team doet een inzetoefening vanaf die hoogwerker. Een eenheid van Ned Train demonstreert het hersporen van een treinonderstel, nadat een spoorwegongeval is gesimuleerd.

Verder staan hulpverleningsdemonstraties op het programma, net als de bezichtiging van een ambulance en een modeshow van brandweerkleding. Ook kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het is om door rook te lopen. Duikers demonstreren hun handelen bij een waterongeval. Al met al zijn tientallen vrijwilligers van de Heerenveense brandweer in actie, net als het vaste personeel. Mocht die dag onverhoopt brand uitbreken in de gemeente Heerenveen, dan staan de collega’s van Skarsterlân paraat.

Om bekendheid te geven aan de open dag, zullen op diverse plaatsen in de gemeente Heerenveen speciale posters worden opgehangen en verspreid. Ze bevatten de teksten: “Altijd al een brandweerman willen worden”, “Denkt u dat wij alleen maar branden blussen” en “Wilt u weten wat hij allemaal kan”, met vervolgens de oproep om op zaterdagmiddag 8 oktober naar de kazerne te komen aan It Hege Stik (tussen Sfinks en de Storkhal). De toegang bevindt zich aan de zijde van de sportvelden.