De arrestatie eind vorig jaar van een drugsdealer in Ooststellingwerf heeft geleid tot een toename van het aantal fietsendiefstallen in de Friese gemeente. Omdat er minder aanbod is en de verdovende middelen daardoor duurder zijn geworden, moeten drugsgebruikers meer fietsen stelen om hun verslaving te bekostigen, vermoedt de politie. Ook is het mogelijk dat de junks nu verder moeten reizen om aan drugs te komen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

In 2002 verdwenen in Ooststellingwerf 159 fietsen. Dit jaar zijn tot nu 171 rijwielen gestolen. De cijfers komen volgens de krant uit een politierapport dat aan de gemeenteraad is gepresenteerd. De politie onderzoekt of een verband bestaat tussen de aanhouding van de dealer en de toename van het aantal fietsendiefstallen.

De Friese gemeente wordt ook geplaagd door veel woninginbraken. Dit jaar is zeker tachtig keer ingebroken in huizen, twee keer vaker dan in omringende gemeenten. Dat kan te maken hebben met het relatief hoge aantal vakantiewoningen, dat een groot deel van het jaar leeg staat.