De politie Fryslân heeft in een onderzoek naar handel in XTC en amfetamine in Oosterwolde acht jongeren aangehouden. Twee van hen zitten in voorarrest. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De drugshandel vond plaats op straat, in het centrum van Oosterwolde, en de drugs werden onder meer aan minderjarigen verkocht.

Het onderzoek richtte zich aanvankelijk op een 20-jarige man uit Oosterwolde, die door zijn intimiderende houding veel angst inboezemde in Oosterwolde en omgeving. De jongeman wordt verdacht van handel in XTC en speed gedurende een periode van twee jaar, bedreiging en mishandeling met geweld van een minderjarige jongen om hem als dealer aan het werk te zetten. Tevens wordt de 20-jarige verdacht van twee pogingen tot beroving van een handelaar in harddrugs.

De man is op 29 november jl. aangehouden en verblijft sindsdien in voorarrest. Dat geldt ook voor zijn 21-jarige zwager uit Oosterwolde, die eveneens wordt verdacht van handel in XTC en amfetamine gedurende een periode van twee jaar. De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden beslist op 17 januari a.s. over de verlenging van hun voorlopige hechtenis.

De hoofdverdachten woonden met een 17-jarig meisje uit Oosterwolde (zijnde de vriendin van de 20-jarige en de zus van de 21-jarige) in één woning. Op de dag van de aanhouding is deze woning doorzocht. Daarbij heeft de politie wapens (twee vuurwapens, een kruisboog, enkele stiletto’s en valmessen en een zwaard), 64 XTC-pillen en 129 gram amfetamine inbeslaggenomen. Ook zijn er nazi-symbolen in de vorm van vlaggen en poppen inbeslaggenomen.

Het 17-jarige meisje is 29 november jl. ook aangehouden, omdat zij wist dat er in de woning drugs aanwezig waren en zij ook op de hoogte was van de drugshandel.

Op 29 november jl. zijn eveneens twee subdealers aangehouden. Een 16-jarige man uit Oosterwolde en een 20-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf. Zij zouden in opdracht van de 20-jarige man hebben gehandeld.

En op 9 december jl. zijn een 22-jarige man en zijn 19-jarige vriendin uit de gemeente Marum aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij de drugs hebben geleverd. Tijdens een doorzoeking in hun woning werden 15 XTC-pillen en 250 gram amfetamine inbeslaggenomen.

In het verlengde van dit onderzoek is op 6 december jl. ook nog een 21-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf aangehouden op verdenking van handel in XTC sinds 1 januari 2005.