Oosterwolde, 27 januari 2006. De nieuwe Stichting Reanimatie- en AEDgroep Ooststellingwerf zal vanaf 01 januari 2006 de vertrouwde reanimatietrainingen uitbreiden met AED-cursussen. De nieuwe stichting komt voort uit Reanimatiegroep Oosterwolde die al ruim 20 jaar actief is. Door de vorming van een stichting blijft laagdrempelig en hoogkwalitatief reanimatie- en AED-onderwijs gegarandeerd voor inwoners, bedrijven, instellingen, scholen en verenigingen uit Ooststellingwerf en Weststellingwerf.

[b]Stichting Reanimatie- en AEDgroep Ooststellingwerf[/b]
Iedere inwoner van onze regio kan thuis, op straat, tijdens werk en in vrije tijd worden geconfronteerd met een hartstilstand. Niemand wil in zo’n situatie een hulpeloos toeschouwer zijn. Iedereen wil hulp verlenen en iedereen kán hulp verlenen en daarmee levens redden. Daarom biedt de Stichting (volledige naam van stichting noemen) reanimatie-, AED- en herhalingscursussen aan voor alle inwoners, bedrijven, instellingen, scholen en verenigingen uit (alle plaatsnamen binnen totale werkgebied noemen). Alle trainingen worden verzorgd door instructeurs die door de Nederlandse Reanimatie Raad zijn gecertificeerd. Er wordt gebruik gemaakt van lesmateriaal van de Hartstichting.

Voor aanmelding of informatie kunt u contact opnemen met Sjouke Tuinstra, tel. 0516-520960 of e-mail: molenweg@hccnet.nl:

De nieuwe Stichting heeft momenteel circa 400 cursisten in het bestand. Alle cursisten zullen in de loop van 2006 worden opgeroepen voor herhalingscursussen en krijgen tegelijkertijd de gelegenheid deel te nemen aan een AED-cursus.

[b]Toepassing van AED verhoogt overlevingskans naar 72%[/b]
Al ruim 20 jaar zorgen vrijwilligers uit deze regio, samen met de Nederlandse Hartstichting, voor het reanimatieonderwijs aan de bevolking. In die periode is door gezamenlijke inspanning veel bereikt. Uit TNS-NIPO-onderzoek blijkt dat 35% van de bevolking kan reanimeren.

Jaarlijks worden meer dan 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand (ruim 300 per week!). 80% van de hartstilstanden gebeurt bij de 55-plusser in de thuissituatie. Maximaal 10% overleeft een hartstilstand. De kans op overleven kan drastisch verbeteren als het slachtoffer binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt. Directe basale reanimatie verdubbelt de overlevingskans ten opzichte van degenen die niet gereanimeerd worden. Toepassing van de AED binnen 5 minuten na ontstaan van de hartstilstand geeft een overlevingskans van maar liefst 72%.

[b]Zelfstandige rechtspersoon[/b]
De Stichting Reanimatie- en AEDgroep Ooststellingwerf komt voort uit Reanimatiegroep Oosterwolde. Dit initiatief behoort tot het netwerk van de Hartstichting. Dit landelijk dekkende netwerk, bestaande uit zo’n 250 reanimatieorganisatoren, organiseert reanimatieonderwijs zonder winstoogmerk en op vrijwillige basis.
De Hartstichting heeft, ingegeven door toenemende wet- en regelgeving, een proces gestart dat gericht is op verbetering en continuering van het netwerk. In de loop van 2005 worden de vrijwilligersorganisaties omgezet in zelfstandige rechtspersonen: stichtingen of verenigingen. De Stichting Reanimatie- en AEDgroep Ooststellingwerf heeft deze omvorming inmiddels gerealiseerd. Het bestuur van de Stichting wordt gevormd door:
Rick Reekers, voorzitter
Aad Knoester, penningmeester
Sjouke Tuinstra, secretaris
Sjouke Tuinstra, instructeur