De hulpverleningsdiensten kregen woensdagavond rond 20.15 uur een melding van een brand aan de Drentseweg. Er woedde een brand op het bos/heidegebied bij het Fochteloërveen.

Het gaat vermoedelijk om een gebied van meer dan een hectare. Het is een gebied wat ‘verboden terrein’ is. Voor de hulpverleners en overige omstanders was het enigszins gevaarlijk werken vanwege de zogenaamde veenputten. Staatsbosbeheer liet weten dat mensen hierdoor behoorlijk diep in de grond kunnen zakken.

Doordat er niet genoeg water aanwezig was om de band te blussen zijn er meerdere giertanks gevraagd om te hulp te schieten. Dit was een alternatief om de brand te stoppen. Uiteindelijk is deze inzet niet meer nodig geweest. Na enige tijd is besloten om op te schalen zoals dat bij grotere incidenten heet. Dat betekent dat de diverse hulpverleningsdiensten nadrukkelijk samenwerken en zorgen voor voldoende materiaal en menskracht om een grotere klus te klaren. Zo waren onder meer de brandweerkorpsen van Assen en Noordenveld aan het werk.

Omdat er een aantal brandweermannen last had van ademhalingsproblemen, veroorzaakt door de rook, is assistentie gevraagd aan het ambulancepersoneel. Eén brandweerman is ter controle onderzocht. Het gebied ligt midden in het bos en was slecht begaanbaar. Door de slechte paden kantelde één van de brandweerauto’s. Deze wordt of ’s nachts of donderdag overdag overeind getakeld.

Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de brand is. Rond 23.00 uur is het sein brand meester gegeven.

[i] Zie ook [url]www.brandweerveenhuizen.nl[/url][/i]