Ruim 30.000 mensen hebben vandaag in Leek de Landelijke Politie Dag (LPD) bezocht. Deze enorme publieke belangstelling was boven verwachting en overtreft zelfs de aantallen van vorig jaar. Projectleider commissaris Dick de Boer: “We zijn blij dat zoveel mensen hebben kunnen ervaren wat we doen en waarom we dat doen. Dit is echt een fantastische opkomst.”

[b]In de huid van een agent[/b]
Bezoekers werden langs acht verschillende themapleinen geleid. Verschillende keren konden zij in de huid van een agent kruipen. Het publiek werd op een aantal plekken geconfronteerd met praktijksituaties die het zelf mocht aanpakken. Wat moet je doen als je wordt gerold? Wat doe je als de jeugd zich vervelend gedraagt? Wat komt er allemaal bij kijken als je centralist op een meldkamer bent? Hoe roep je een dronken fietser tot de orde?

[b]Hoogtepunten[/b]
Uniek dit jaar was het gesprek tussen de korpschefs van de drie Noordelijke provincies en het publiek. Geen vraag werd gemeden. Het publiek was onder anderen ge├»nteresseerd in actuele thema’s. Hoe integer is de politie in Noord-Nederland? Hoe kijken de korpschefs aan tegen de steeds verder gaande samenwerking?

Publiekstrekkers waren verder de trauma helikopter, rapper Remon de Jong die samen met het publiek een rap opzette en natuurlijk de demonstraties van de honden en de paarden. Ook voor de nagespeelde rechtzaak rondom een casus huiselijk geweld was veel belangstelling. Duizenden kinderen gingen na een voltooide speurtocht gelukkig naar huis met een knipperend veiligheidslampje. De Drentse en Groningse politiemuziekkorpsen verzorgden muzikale intermezzo’s.

[b]Samenwerking[/b]
De dag werd voor de tweede keer gezamenlijk georganiseerd door de korpsen van Drenthe, Friesland en Groningen. Ook de Koninklijke Marechaussee verleende medewerking aan deze dag. Behalve de samenwerking tussen de korpsen heeft de politie ook de samenwerking met het publiek opgezocht. De politie heeft laten zien hoe belangrijk het is om samen met het publiek aan veiligheid te werken. Dat was ook de reden dat zowel de lokale opsporingsprogramma’s, Opsporing Noord en Plysjepost, als Opsporing Verzocht aanwezig waren. De politie heeft het publiek nodig!