Een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 51-jarige Marinus Ooms uit Haulerwijk in de nacht van zondag 8 oktober op maandag 9 oktober jl. De man meldde zich op maandag 6 november bij de politie in Amsterdam met de mededeling dat hij betrokken was bij de dood van Ooms.

Tijdens de verhoren die volgden kwam hij daarop terug of legde hij tegenstrijdige verklaringen af. Uitgebreid onderzoek door de politie leverde echter dusdanig veel informatie op dat de man nog steeds als verdachte diende te worden beschouwd. De officier van justitie vorderde daarom op 10 november van de rechter-commissaris (r-c) in de rechtbank Leeuwarden een bevel tot bewaring (termijn van 14 dagen), dat de r-c dezelfde dag verleende.

Het team dat aan de zaak werkt bestaat nog steeds uit 25 rechercheurs. Woensdag 22 november a.s. zal de officier van justitie een bevel tot gevangenhouding (termijn van 30 dagen) vorderen. De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden beslist diezelfde dag of dat wordt verleend.

Achtergrondinformatie

Het lichaam van Marinus Ooms werd op woensdag 11 oktober jl. rond 13.30 uur in de slaapkamer van zijn woning in Haulerwijk gevonden. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht. Tevens werd duidelijk dat enkele goederen, waaronder een geldkistje met onder andere een rijbewijs van het slachtoffer, waren verdwenen. Het rijbewijs is op 10 oktober aangetroffen langs de N31 van Drachten naar Leeuwarden. Naar aanleiding van uitzendingen van Opsporing Verzocht en Plysjepost kwamen ongeveer 120 tips binnen bij de politie Fryslân.