De politie heeft elf jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar uit Wolvega en omgeving aangehouden voor inbraken en vernielingen. De politie startte een onderzoek nadat op maandag 11 december in Wolvega kort na elkaar twee vlinderbommen werden afgestoken. Door de klap werd een deur en een ruit van een winkel in de Van Harenstraat vernield. Diezelfde avond werd ook een ruit van een basisschool door vuurwerk vernield.

Tijdens het politieonderzoek bleek dat vijf jongeren uit Wolvega betrokken waren geweest bij het afsteken van de twee vlinderbommen. De verkoper van vuurwerk bleek een 25- jarige inwoner van Leeuwarden. Hij bekende dat hij twintig vlinderbommen verkocht aan een 17-jarige inwoner van Wolvega.

In het vervolg traject van dit vuurwerkonderzoek stuitte de politie ook op diverse inbraken en vernielingen. Er werden in totaal elf jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar aangehouden. De elf bekenden, dat zij in wisselende samenstelling, hadden ingebroken in horecagelegenheden, voetbalkantines en diverse andere instanties. De inbraken vonden plaats in Wolvega en De Blesse in de periode van september tot november 2006.

De buit was meestal niet groot. Volgens de verdachten waren ze op zoek geweest naar geld. In veel gevallen werd dit niet aangetroffen en daarom werden sigaretten, snoep, chips en drank weggenomen. Tevens bekende de groep nog een brandstichting nabij een eetgelegenheid aan de Pastoriestraat en diverse vernielingen.

De meeste jongeren kwamen voor de eerste maal in aanraking met de politie. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Tegen alle verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt. Het politieonderzoek is nog in volle gang.