Zijnstra hoopt de commissieleden ervan te kunnen overtuigen dat een coffeeshop een voorziening is waaraan in Ooststellingwerf duidelijk behoefte bestaat. Een jaar of zes geleden diende Zijnstra voor het eerst een verzoek bij de gemeente in. Dat werd toen afgewezen. De Oosterwoldenaar probeerde het daarna nog een keer. Hij kreeg opnieuw nul op het rekest, omdat dat niet past binnen het gemeentelijk drugsbeleid.

Ronus Zijnstra zegt “heel goede redenen” te hebben waarom een coffeshop wel zou moeten worden toegestaan, bij voorkeur in Oosterwolde. Zijn vrouw Francien runt café De Kroeg in de Stationsstraat. ,,We weten wat er in Oosterwolde leeft en dat er duidelijk behoefte is aan een coffeeshop”, zegt Zijnstra. In het café van zijn vrouw komen wel gebruikers van hasj, maar het binnen roken van een joint is taboe. Volgens Zijnstra komen ’s zomers wel eens onbekenden binnen met de vraag of blowen is toegestaan. ,,Dat wordt best vaak gevraagd door bezoekers bij wie dat niet bekend is. Die moeten we dan teleurstellen.”

Zijnstra diende de aanvraag om een coffeeshop te mogen runnen namens zijn zoon René in. Die zou de zaak gaan exploiteren. In de door de gemeente afgewezen aanvraag heeft Zijnstra ook aangegeven welke panden daar eventueel geschikt voor zouden zijn. ”Bij de aanvraag heb ik aan alles voldaan”, geeft de Oosterwoldenaar aan. Volgens hem nam het aantal gestolen fietsen drastisch toe, nadat een paar jaar geleden een illegale coffeeshop door de politie was opgerold. Daarin ziet hij een van de bewijzen dat een legale coffeeshop een goede zaak zou zijn.