Wie denkt dat iedereen tegenwoordig maar bij de vrijwillige brandweer kan komen heeft het goed mis. De vrijwilligers krijgen dezelfde training en moeten hetzelfde leren als een beroepsbrandweerman. De vrijwilligers moeten het dan ook nog leren in hun vrije tijd omdat ze overdag een normale baan hebben.

Hierover kan ook Gerben Tjepkema meepraten. Hij is vrijwilliger bij de brandweer van Appelscha, en omdat hij de functie van Onderbrandmeester heeft moest hij ook al het nodige leren in zijn vrije tijd. Kortgeleden is Gerben een week lang zelfs helemaal naar Zweden geweest voor een training. In de plaats Revinge staat één van de grootste oefencentra van Europa waar realistisch getraind kan worden.

Naast Gerben ging ook Jan Faber (OvD) van de brandweer IBOW en Roel Hoogkamp bevelvoerder van Scherpenzeel mee. De brandweer van de Regio Friesland organiseerde deze oefening. Gezamenlijk gingen er 24 bevelvoerders uit geheel Friesland mee. Voorts 8 OvD’s (Officier van Dienst), 2 OvD’s GHOR (Ambulance), 2 OvD’s (Politie) en 1 HOvD
(Hoofd Officier van Dienst). Op deze manier te oefenen was een pilot, er zal na afloop dan ook gekeken worden of het oefenen op deze manier een vervolg zal krijgen.

Het vertrek was op een zaterdagmorgen om 5.00 uur, na ongeveer 11 uur rijden was men op de plaats van bestemming. De reis ging met diverse brandweerauto’s uit de regio Friesland. Onderweg moest het hele konvooi ook nog op de veerboot.

Nadat men zich had gesetteld in hun onderkomens op het oefenterrein konden dan de eerste oefeningen plaatsvinden. Voor de spuitgasten waren maar liefst 24 inzetten voor 1 TS, 24 inzetten voor middelbrand 4 pelotonsinzetten, en 2
demonstraties uitgezet.

Eén van de inzetten was een zogenaamde flashover die werd geoefend in een container. Hierbij stijgt de temperatuur naar hoge waarden, het bleek dat sommige helmen van de spuitgasten niet bestand waren tegen de hoge temperaturen.

Verder waren er oefeningen waar alle aspecten van de brandweer naar voren kwamen, en waar ze tot het uiterste werden getest. Er waren woningbranden met slachtoffers, bedrijfsbranden, kelderbranden, branden in een hotel en
een brand in een XTC lab. Op dit oefenterrein was werkelijk alles mogelijk. Van brand tot hulpverlening en gevaarlijke stoffen.

Na een week hard trainen gingen de brandweermensen van de Regio Friesland met een ervaring rijker weer terug naar hun huis.

[b][i]Foto’s Jan Faber en Gerben Tjepkema[/i][/b]