Zondagmiddag rond 17.15 uur is er een brand ontstaan in natuurgebied het Fochteloërveen. De meldkamers in Drenthe en Friesland kregen diverse telefoontjes van mensen die rook waarnamen boven het natuurgebied. De brandweerkorpsen van Appelscha en Veenhuizen werden daarop gealarmeerd. Het vuur bleek te woeden aan het begin van het fietspad van Appelscha naar Veenhuizen. In eerste instantie kon men er niet bijkomen omdat een paal die moet voorkomen dat auto’s het fietspad oprijden niet uit de grond te krijgen was, normaal is met een sleutel deze los te krijgen maar nu lukte dit niet. Nadat deze uit de grond getrokken was met een spuitwagen konden de brandweerwagens bij het brandende gebied komen. Na ongeveer 30 minuten was de brand onder controle, wel is er nog geruime tijd nageblust omdat de veengrond nog lang bleef nasmeulen. Er is ongeveer één hectare natuurgebied verloren gegaan.