Het is niet ondenkbaar dat een 22-jarige Oosterwoldiger de aanstichter was van de ongeregeldheden die na de autocross van Makkinga ontstonden, op tweede Paasdag. Twee groepen jongeren kwamen op 9 april tegenover elkaar te staan, nadat de gsm van een jongen uit Makkinga was gestolen. De politierechter in Leeuwarden was er woensdag van overtuigd dat de Oosterwoldiger degene was die het mobieltje had afgepakt. De 22-jarige werd veroordeeld tot een boete van 250 euro.

Daar was de Oosterwoldiger het absoluut niet mee eens. Volgens hem had hij de telefoon uit de handen van de jongen geslagen, toen deze een foto wilde maken, meer niet. Een groot aantal getuigen had echter verklaard dat de man, die omschreven werd als ‘iemand in een hardcore vestje’, de gsm van de jongen had afgepakt en in zijn zak had gestoken. Later had hij het toestel in zijn sok verstopt. ‘Ik wil geen foto maar ik wil wel je mobieltje’, zou de Oosterwoldiger volgens de omstanders en de eigenaar van de telefoon hebben geroepen.

‘Ik weet niet hoe ze erbij komen’, zei de verdachte. Hij stelde dat hij die avond zonder dat hij wat had gedaan verscheidene klappen had opgelopen. Voor hij het wist, stond de politie voor zijn neus en werd hij gearresteerd. Ten onrechte, volgens de Oosterwoldiger. Om die reden had hij de aangeboden schikking van 250 euro niet betaald; hij vond dat hij onschuldig was. De rechter baseerde zijn beslissing op de getuigenverklaringen: ‘Vijf, zes mensen verklaren het en dat is wel een beetje veel. Ik heb geen reden om aan de juistheid van die waarnemingen te twijfelen’.