De politie heeft maandag vijf personen aangehouden in verband met het onderzoek naar de beroving en mishandeling van twee Somalische mannen op zaterdag 14 juli in Oosterwolde. Tegen twee van hen, een 28-jarige vrouw en een 37-jarige man uit Oosterwolde, wordt proces-verbaal opgemaakt. De andere drie worden niet langer als verdachten aangemerkt. Alle vijf zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. Er zijn geen aanwijzingen dat discriminatie een rol heeft gespeeld.

De twee mannen deden op zaterdag 14 juli aangifte van beroving en mishandeling. Op de Venekoterweg zouden ze klemgereden zijn door een auto, hun fiets zou zijn gestolen en er zouden klappen zijn gevallen. Het door de politie ingestelde onderzoek leidde tot de vijf verdachten. Zij bekenden bij het incident betrokken te zijn geweest maar hadden een geheel andere versie van het incident. De twee aangevers zouden bij hen door de straat zijn gefietst en hadden tot tweemaal hun middelvinger opgestoken. Daarop waren de vijf met twee auto’s achter hen aangegaan en hadden na een stevig gesprek inderdaad de fiets meegenomen. Aanvankelijk om ze een hak te zetten, maar uiteindelijk werd de fiets niet teruggebracht. Eén van de verdachten had ook een schep meegenomen.

Drie verdachten bleken geen strafbare handelingen te hebben verricht, twee wel, namelijk de diefstal van de fiets en de bedreiging door de man met de schep. Zij mogen zich voor de rechter verantwoorden. Van diefstal van de MP3-speler, de telefoon en de portemonnee of de door de aangevers gemeldde mishandeling is tijdens het onderzoek niet gebleken en is ook door getuigen niet geconstateerd. Of er sprake is van een valse aangifte of van een vergissing, wordt nog onderzocht.