De politie voert sinds donderdagavond grootschalige identiteitscontroles uit onder de bezoekers van de Animal Rights Gathering op de camping in Appelscha. De id-controles zullen in de loop van vandaag worden beëindigd, meldt burgemeester Oosterman.

Een tachtig man sterke politiemacht houdt sinds donderdag de camping van Appelscha nauwlettend in de gaten. Aanleiding is de Animal Rights Gathering (ARG), een internationale bijeenkomst van dierenactivisten. Bezoekers van de camping wordt naar hun identiteit gevraagd, een handeling die zonder directe aanleiding of noodverordening onoorbaar is.

Burgemeester H. Oosterman van Stellingwerf laat weten dat de identiteitscontroles in de loop van vrijdag zullen worden beëindigd. Toezicht op de camping zal weliswaar blijvend zijn, maar in beperkte mate. “Er is in de aanloop van deze bijeenkomst dermate veel ophef geweest, dat ik het niet kon maken ons afzijdig te houden, om eventueel achteraf het verwijt te krijgen geen passende maatregelen genomen te hebben”, aldus Oosterman. Over de toelaatbaarheid van de identiteitscontroles wil hij niets zeggen.

Dat de identiteit van de dierenvrienden wordt vastgelegd, laat zich raden. Desondanks reageerden de meeste bezoekers van de camping gelaten op de controlemaatregelen, voornamelijk om aan te geven dat men niets strafbaars in de zin heeft. De ARG is een jaarlijks treffen van dierenactivisten die workshops bijwonen, films bekijken en contacten uitwisselen. Er verblijven momenteel 250 bezoekers op de camping, de sfeer zou volgens een bezoeker uitstekend zijn.

In de aanloop van deze ARG is er het een en ander te doen geweest omtrent de toelaatbaarheid van de bijeenkomst. Politici riepen op tot een verbod, nadat tijdens een eerdere ARG een openlijke actie bij een pelsdierhouderij in Putten tot schermutselingen had geleid. Tevens legden tegenstanders van de ARG de link tussen radicale dierenacties en de bijeenkomst in Appelscha.

Dit leidde ertoe dat na afloop van de ‘mars tegen dierenleed’, die donderdag gehouden werd in Amsterdam, een groep van naar schatting tachtig betogers die zich met bussen naar Appelscha lieten vervoeren, gevolgd werd door een peloton ME en een politiehelikopter. Bij opkomst op de camping voerde de politie op de Aekingaweg identiteitscontroles uit onder de passagiers.

Ook de bezoekers die op eigen gelegenheid naar Appelscha kwamen, werden gecontroleerd, zowel bij de ingang van de camping als elders in en rond het dorp. Dit leidde vrijdagavond tot een opstootje. Een Fransman had zijn paspoort niet bij zich toen hij door Appelscha wandelde. Een politieman ging vervolgens met hem mee naar het kamp maar toen de Fransman uit de politiewagen stapte, kwam hij niet meer met z’n paspoort terug.

De politieauto wekte daarna nogal wat wrevel op en er kwamen steeds meer mensen om de auto heen staan. Hierna riep de agent om versterking, waarna er meer politie arriveerde, onder meer met een politiehond. Ook werd er pepperspray gebruikt om een boze vrouw op afstand te houden. Nadat de politie zich had teruggetrokken keerde de rust weer terug. Sinds dat incident voerde de politie voornamelijk nog periodieke controles uit.

Uit het hele land zijn de wetshandhavers naar Appelscha gekomen, zo stonden er vrijdagmorgen ME’ers uit Limburg bij de Aekingaweg. Ook worden er ME’ers achter de hand gehouden, hoeveel is niet bekend gemaakt. De versterking is noodzakelijk omdat het korps van Stellingwerf over onvoldoende capaciteit beschikt.