De brandweer in Haulerwijk is in de oudejaarsnacht ernstig bedreigd toen zij in het centrum van het dorp twee brandende caravans wilde blussen. Jongelui hadden de caravans als een soort vreugdevuur in de brand gestoken. Volgens de brandweer was er sprake van een gevaarlijke situatie. Het blussen werd de spuitgasten haast onmogelijk gemaakt. Ze werden bedreigd, bekogeld met glas en vuurwerk, kregen verwensingen naar het hoofd geslingerd en de brandkraan is dichtgedraaid. Voor brandweercommandant Jan Tuinstra is de maat vol. Er wordt aangifte bij de politie gedaan.

De brandende caravans stonden op een parkeerhaven dichtbij het horeca-etablissement Het Bruine Paard. Na een melding rukte de brandweer uit. Bij aankomst werd duidelijk dat lang niet iedereen van de circa 200 aanwezigen de inspanningen van de brandweer waardeerde. Ze werden bekogeld met glas uit een nabij staande glascontainer en met vuurwerk. Bovendien werd bij een brandweerman de helm van het hoofd geslagen. Er was ook iemand die de postcommandant bedreigde.

De politie kwam door de dichte mist pas laat ter plekke en kon op dat moment weinig uitrichten. Brandweercommandant Jan Tuinstra is erg boos over het optreden van de jongelui. ‘Dit kan natuurlijk niet. We zullen aangifte doen.’ Hij kan zich voorstellen dat er op oudejaarsavond vreugdevuren worden ontstoken. ‘Maar het mag geen gevaar opleveren of overlast veroorzaken.’

De vrijwillige brandweer spant zich volgens Tuinstra in voor de samenleving. Het was ook voor hen oudejaarsavond. Eerst moest men uitrukken voor de brand in de leegstaande school in Waskemeer, vervolgens was er een caravanbrand in datzelfde dorp en tenslotte de brandende caravans in Haulerwijk.

In de Ooststellingwerfse dorpen waar oudejaarsploegen actief zijn, is vrijwel niets vervelends gebeurd. Tuinstra stelt dat er in Haulerwijk op oudejaarsavond mogelijk ook iets voor de jeugd georganiseerd moet worden. ‘Mogelijk kan Plaatselijk Belang dat op de agenda zetten. Hoe gaan we hier mee om.’