De politie heeft dinsdagochtend na een uitgebreid onderzoek twee inwoners van Haulerwijk van 15 en 17 jaar aangehouden op verdenking van bedreiging en het belemmeren van de hulpverleningsdiensten tijdens de jaarwisseling. De 17-jarige werd op zijn school in Groningen aangehouden, de 15-jarige op zijn woonadres in Haulerwijk. De twee zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het duo is in verzekering gesteld voor de duur van maximaal drie dagen. Er werken op dit moment nog acht rechercheurs aan het onderzoek. De rechercheurs hebben de afgelopen periode met ruim 20 getuigen gesproken, waaronder de acht leden van het vrijwillige brandweerkorps van Haulerwijk. Alle getuigen waren zeer bereidt om een verklaring af te leggen. De komende dagen zullen er nog diverse aanhoudingen volgen.

[b]Achtergrond[/b]
In de nieuwjaarsnacht kreeg de brandweer een melding van een brand aan de Norgerwerg in Haulerwijk. Eenmaal ter plaatse bleek dat er twee caravans, vol gestopt met brandbaar materiaal, vlak naast een woning in brand stonden. Nog voordat de brandweerlieden waren begonnen met de bluswerkzaamheden, werden ze al bestookt met flessen en zwaar vuurwerk, waaronder vuurpijlen. Tijdens het blussen bleef een grote groep omstanders zeer vervelend aanwezig. Naast het gooien van zwaar vuurwerk werd ook de brandweerauto van het contact gezet, knikken in de brandslangen gelegd en de brandkraan dicht gedraaid. Tevens probeerden enkele omstanders een lid van het vrijwillige brandweerkorps te slaan. Toen dit niet lukte werd hij bedreigd. De politie was inmiddels gewaarschuwd, maar door de dichte mist konden de agenten niet tijdig arriveren. Eenmaal ter plaatse bleek de brand te zijn geblust, maar één van de aanwezigen gooide ondanks dat nog een fles bier naar een agente. Door de brand ontstond er grote schade aan het net gerenoveerde centrum.

zie ook [b][url=http://www.112oosterwolde.nl/?pagina=reader&newsid=6782]Haulerwijk: politie onderzoekt openlijke geweldpleging tegen brandweer[/url][/b]