Volgens de 38-jarige Oosterwoldiger en zijn barbecuende vrienden was het wel degelijk een middelvinger geweest die twee Somalische jongens in hun richting hadden opgestoken. Als een soort vergelding raakte een van de jongens zijn fiets kwijt. Het was niet het enige feit waarvoor de Oosterwoldiger zich vrijdag bij de politierechter in Leeuwarden moest verantwoorden. De man was er zelf niet en kon dus ook niet vertellen waarom hij, zijn vriendin en drie vrienden op 14 juli vorig jaar in twee auto`s waren gesprongen om de Somalische jongens op te zoeken.

Het groepje was in de tuin aan het barbecuen toen de jongens langsfietsten. Ze zouden het bekende `fuck you` gebaar hebben gemaakt. Volgens de Somaliƫrs hadden ze gewoon de hand opgestoken.

Na wat duw- en trekwerk gingen de jongens er vandoor, hun fietsen achterlatend. Een van de fietsen werd vervolgens in de kofferbak gelegd.

Een half jaar eerder had de Oosterwoldiger twee kliko`s, schuttingdelen en delen van een tuinscherm bij een buurman van het erf gehaald. De spullen belandden op een vreugdevuur. De eigenaar was net in de buurt komen wonen en wist niet dat het gebruikelijk was om met oud en nieuw alles weg te halen wat niet binnen staat.

De twee feiten kostten de verdachte indirect een gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde hem tot een werkstraf van zestig uur. De Oosterwoldiger liep nog in een proeftijd. De daaraan verbonden voorwaardelijke straf werd omgezet in twee weken cel.