De politie waarschuwt voor enkele vrouwen die de laatste weken in de zuidoosthoek van Fryslân actief zijn in het bestelen van ouderen mensen.
Het gaat om enkele vrouwen – meestal een jongere en een oudere – met een Zuid- of Oost-Europees uiterlijk, in donkere kleding. De oudere vrouw praat gebrekkig Nederlands. De vrouwen komen met een smoes aan de deur. Zo wordt bijvoorbeeld verteld dat zij onderzoek doen voor Thuiszorg, dat zij een artikel schrijven over ouderen of dat zij in de buurt wonen en een vraag hebben. Terwijl zij de bewoner aan de praat houden, gaat een derde persoon de woning binnen en doorzoekt de slaapkamer en andere kamers op geld en pinpassen. Dit is deze week in drie woningen in Heerenveen gelukt. Vorige week vrijdag is het ook in Elsloo geprobeerd. Daar ging het om slechts één vrouw en bleef het bij een poging. Afgelopen zaterdag lukte het wel in een woning in Oldeberkoop. Mogelijk zijn er meerdere gevallen die nog niet bij de politie zijn gemeld. Eventuele gedupeerden kunnen zich melden bij het plaatselijke politiebureau of via het algemene telefoonnummer van de politie Fryslân, 0900 – 8844.