De politie heeft zaterdagavond op de Teunis Geessienweg een 34-jarige inwoner van Appelscha geassisteerd bij de aanhouding van een 24-jarige autodief uit de gemeente Westerveld. De 34-jarige man had zijn auto eerder die middag met draaiende motor op de Boerestreek in het dorp geparkeerd. De 24-jarige zag toen kans om er met de auto vandoor te gaan. De verdachte kwam echter niet ver en moest halverwege Appelscha de gestolen auto alweer aan de kant zetten in verband met pech. Een voorbijganger zag dit alles en waarschuwde de eigenaar. Gezamenlijk gingen ze vervolgens opzoek naar de autodief, die inmiddels lopend was vertrokken. Op de Teunis Geessienweg achterhaalden ze hem, waarna hij werd aangehouden. De 24-jarige werd vervolgens overgedragen aan de politie. Na verhoor werd de man overgedragen aan zijn zorgkader.
Volgens het Nederlandse recht heeft in geval van ontdekking op heterdaad iedereen, dus ook elke burger, het recht de verdachte aan te houden en onder controle te houden. Wel moet de verdachte direct aan de politie worden overgedragen.