De politie Fryslân heeft donderdag 24 april de aftrap gegeven van de nieuwe 1-1-2 campagne: “1-1-2 daar pak je ook daders mee.

Door Wim van Essen, directeur van politie Fryslân, werd met het lanceren van de actiewebsite [b][url]www.1-1-2heterdaad.nl[/url] [/b]het startsein gegeven. In de campagne wordt de Friese samenleving opgeroepen bij elke ontdekking op heterdaad direct 1-1-2 te bellen. Daarnaast geeft de politie informatie over bevoegdheden die elke burger op heterdaad heeft, zoals het zogenaamde burgerarrest. Daarbij mag zelfs dwang gebruikt worden om de verdachte vast te houden totdat de politie er is.

Nieuwe promotie van het alarmnummer 1-1-2 is hard nodig. Onderzoek leert dat slechts één op de negen mensen die een misdrijf zien gebeuren, direct 1-1-2 belt. Daar komt nog bij dat 85% van de bij de politie gemelde criminaliteit direct of indirect wordt opgelost door heterdaadacties. Een goed en snel gebruik van 1-1-2 betekent meer “boeven vangen”. De oude campagne met de slogan “1-1-2 als het om mensenlevens gaat” heeft er voor gezorgd dat vrijwel iedereen in Nederland het nummer kent.

Maar de slogan heeft ook voor misverstanden gezorgd. Veel mensen denken dat het nummer alleen bedoeld is voor noodgevallen, waarbij mensenlevens in op het spel staan of bij grote branden terwijl het nummer juist bedoeld is in gevallen waarin elke seconde telt. Een misdrijf op heterdaad is zo’n geval. Daarbij gaat het niet alleen om zware mishandelingen maar ook om bijvoorbeeld de diefstal van een fiets of de vernieling van een wipkip in de lokale speeltuin.

Friese inwoners kunnen een actieve rol spelen in de veiligheid in hun eigen woon- en leefomgeving. Niet alleen door direct 1-1-2 te bellen als ze onraad zien of getuige zijn van een misdrijf maar ook door in actie te komen. Bijvoorbeeld door foto’s te maken, een verdachte in de gaten te houden tot de politie er is of zelfs een verdachte zelf aan houden.

Volgens het Nederlandse recht mag iedereen op heterdaad een verdachte arresteren. Daarbij mag zelfs dwang gebruikt worden om de verdachte onder controle te houden tot de politie er is. Maar niet meer dan nodig is om te voorkomen dat de dader er vandoor gaat.