Bij Circus Renz Berlin in Appelscha is het zaterdagavond tot een confrontatie gekomen tussen dierenrechtenactivisten en medewerkers van het circus.

Respect voor dieren demonstreerde met vijftien mensen tegen het gebruik van wilde dieren in het circus. Tijdens het opstootje groeide dit aantal uit tot 150 man, deelnemers aan de Pinksterlanddagen op de naastgelegen anarchistencamping.

Volgens dierenactiviste Nina Kroos hebben twee demonstranten klappen gekregen. De leiding van het circus ontkent dit. Volgens spreekstalmeester Jan Hoekstra waren de activisten op het circusterrein gekomen en hielden ze het publiek tegen met de mededeling dat de voorstelling was afgelast. ,,We hebben ze buiten de hekken gezet. En daarbij is over en weer geduwd.”

De politie heeft alleen verbaal geweld geconstateerd. De circusleiding is aangesproken op het gedrag van de medewerkers. ,,Ze zullen moeten accepteren dat de dierenactivisten het recht hebben om daar te demonstreren”, aldus politiewoordvoerder Herman Olijerhoek. De leiding van het circus heeft de politie gevraagd alert te blijven. ,,We zijn bang dat ze vannacht terug komen”, zegt Hoekstra.