Door kordaat optreden van een aantal bewoners en de brandweer van Appelscha zijn duizenden vissen gered. Een aantal bewoners van de straten Kloksveen en Kerkeveen in Appelscha die grenzen aan het stukje Nieuwe Vaart tussen de
Eerste en Derde wijk roken zaterdagavond een vieze lucht. Toen ze het water controleerden bleken honderden vissen naar lucht te happen en waren er al tientallen vissen dood.

De brandweer werd gebeld en kwam ter plaatse, met twee lagedruk stralen werd vers water vanaf de Eerste Wijk het vervuilde water ingespoten. Om nog meer vers water in het stinkende water te spuiten werd er een waterkanon uit Oosterwolde gehaald. Tot 22.00 uur is men bezig geweest om daarna zondagmorgen om 8.00 uur weer te beginnen.

De verrassing was groot toen bleek dat er in de nacht niet meer vissen waren doodgegaan. In het stukje vaart zwemmen volgens omwonenden duizenden vissen waaronder een groep graskarpers, het verversen van het water had dus nut gehad.

Waterschap Friesland kwam ook nog met een pomp naar Appelscha, deze pompte ter hoogte van de Toogwijk het smerige water op en dit ging met brandslangen rechtstreeks naar het riool aan de vaart. De brandweer spoot aan de kant van de Eerste Wijk schoon water in de Nieuwe Vaart.

Het probleem van de vervuiling bleek te liggen in een defect aan het besturingssysteem van een pomp van het riool, deze hoort het smerige water weg te pompen maar omdat hij niet werkte werd het water in het stuk vaart geloosd via een overstort.