De politie adviseert alert te zijn op één of meerdere personen die de afgelopen twee maanden in Fryslân actief zijn op het gebied van diefstal van pinpassen. Van negen gedupeerden, die inmiddels aangifte hebben gedaan, werd direct na de diefstal met de gestolen pas geld gepind.

De werkwijze was veelal dezelfde. In winkelbedrijven, veelal supermarkten, wordt het slachtoffer bij het afrekenen geobserveerd, soms van een afstand van 3 á 4 meter, waarbij de pincode wordt afgekeken. Buiten gekomen benadert de dader het slachtoffer met de vraag of hij/zij een muntstuk van 2 euro kan wisselen voor winkelkar. Nadat het slachtoffer de portemonnee trekt, legt de dader zijn vinger op/in de portemonnee of zit er met zijn handen aan. Nadien merkt het slachtoffer, dat zij haar pinpas kwijt is. De dader pint vervolgens één of meerdere keren geldbedragen van de rekening voordat het slachtoffer de rekening heeft kunnen blokkeren.

De diefstallen vinden in diverse plaatsen in de gehele provincie plaats. Met name kwetsbare mensen, zoals ouderen en minder valide personen worden als slachtoffer uitgezocht. Doordat de mogelijkheid bestaat om via de eigen pinautomaten van de betreffende bank het saldo op te vragen van een rekening, weet de dader welk bedrag hij kan pinnen en wordt de rekening veelal leeg getrokken. De dader sprak in een aantal gevallen gebrekkig Duits en heeft een getinte huidskleur.

Inmiddels hebben negen slachtoffers aangifte gedaan. Mogelijk zijn er meer gevallen, die niet als zodanig herkend zijn of waarvan geen aangifte is gedaan. Rechercheurs van de politie Fryslân onderzoeken de zaak.