Op 12 januari 2009 is een 28-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van handel in heroïne en cocaïne in Oosterwolde en omgeving gedurende de periode gelegen tussen eind 2006 en 12 januari 2009. De man, die wordt gezien als hoofdverdachte, zit sindsdien in voorarrest.

De rechtbank in Leeuwarden heeft op 28 januari 2009 de voorlopige hechtenis verlengd met 30 dagen.

Het openbaar ministerie en de politie Fryslân hebben de afgelopen maanden een onderzoek ingesteld naar de handel in heroïne en cocaïne in de gemeente Ooststellingwerf. Naar aanleiding van dit onderzoek werden de afgelopen weken 7 verdachten aangehouden. In totaal werden 17 personen, in de leeftijd van 28 tot 54 jaar, door de politie als verdachte gehoord.

De hoofdverdachte kocht zijn handelsvoorraad heroïne en cocaïne bij verschillende dealers in de stad Groningen. Omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs, maakte hij gebruik van een vijftal chauffeurs, die met hem naar Groningen reden. Deze chauffeurs vallen onder de eerdergenoemde groep van 17 verdachten, die door de politie zijn verhoord.

De drugs (met name heroïne) werden gedurende de hiervoor genoemde periode, in de meeste gevallen op afspraak, bij de hoofdverdachte thuis verkocht aan een vaste groep van ongeveer 25 gebruikers. In een aantal gevallen werd door de hoofdverdachte ook op meerdere locaties op straat verkocht.