HEERENVEEN – Woensdag en donderdag avond werd er door de regionale brandweer een pelotonsoefening gehouden. De opstelplaats was bij de brandweerkazerne van Heerenveen. Rond zeven uur komt er een melding van een brand in een school (voormalige LEAO) aan het Akkersplein/Amelandlaan te Heerenveen.

Brandweer Nieuwehorne komt als eerste ter plaatse en doet een verkenning. Rook komt er veelvuldig uit het dak en er is weinig zicht. Onzeker is het nog, een leeg pand, een school met kinderen of zitten er misschien krakers of zwervers in?

Al snel na verkenning geeft de bevelvoerder van Nieuwehorne een melding middelbrand, waarop ook een voertuig van Sint Nicolaasga komt. Later bij een grote brand melding komen er voertuigen van Scherpenzeel, Oosterwolde, Heerenveen, en de haakarm wagens van Heerenveen en Grou met grootwatertransport.
Portofoons kraken en er is veelvuldig overleg met de OVD. Hoe pakken we deze brand aan? Rondom het pand staan de bluswagens opgesteld en er wordt gerend en gesjouwd met slangen.

Het water voor het grootwatertransport wordt uit een dichtstbijzijnde vijver gehaald. De slangen worden in tempo uitgerold en het water kan zijn werk doen. Opdracht vervuld voor de mensen van het grootwatertransport…….Totdat de OVD via de portofoon laat horen dat er ook nog een HW (Hoogwerker) komt. Dus dat betekent weer extra slangen uitrollen. Tussentijds komt een brandweerploeg nog een drietal mensen (LOTUS slachtoffers) tegen in het pand. Na medische verzorging kunnen deze weer naar huis keren.

Gelukkig was alles een oefening. Ondanks dat gegeven kwamen er toch nog nieuwsgierige wijkbewoners even een kijkje nemen van wat er nu aan de echt hand was! Alle werkzaamheden werden gadegeslagen door waarnemers zodat later bij een evaluatie alles nog eens goed doorgenomen kan worden