OOSTERWOLDE – Zaterdag vanaf 10.00 uur was in Oosterwolde van alles te beleven op het gebied van de hulpdiensten. Op de sportterreinen aan ’t Oost hadden politie, brandweer, ambulance, EHBO, Sigma, de Landmacht en berger Broekhuizen groots uitgepakt.

Doel van deze dag was het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor het aanschaffen van 38 AED’s in de gemeente Ooststellingwerf. De RondeTafel groep uit Oosterwolde had dit plan opgevat nadat een aantal leden 4 weken na hun reanimatieles een echte reanimatie moesten uitvoeren bij een tennisser, een veertiger. Deze man overleefde de reanimatie en tennist nog steeds.

De dag werd geopend door burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf. Hij spoot met een brandslang een aantal ballonnen los.

Om 12.00 uur landde op een sportveld een politiehelikopter. Deze mocht door het publiek in kleine groepjes worden bekeken. Later is deze helikopter nog een keer geland. Ook de traumahelikopter kon worden bekeken.

Verder kon het publiek in een kantelauto ervaren hoe het is om op de kop te hangen en dan de veiligheidsgordel los te doen.

Een team van Blik op de Weg kwam met een auto en een motor. Daarnaast was ook een bus van hun aanwezig.

Ambulancedienst Kijlstra kwam met diverse voertuigen en had zelfs geregeld dat er een vaartuig was. Zo was er ook een ambulance die op groen gas rijdt. Kijlstra biedt overigens ook wenstransport aan, speciaal voor terminale patiënten. Deze kunnen dan nog een keer naar een voor hun speciale plek. Deze wensritten worden voornamelijk ’s avonds en in de weekenden ingepland. Dit omdat de ambulances ook voor reguliere diensten worden ingezet. Mensen die graag gebruik willen maken van dit wensvervoer kunnen contact opnemen met Kijlstra.

Waterbedrijf Vitens liet zien hoe je in geval van nood toch hele bevolkingsgroepen van water kunt voorzien. Er was een grote waterzak en door zo nu en dan een te bedienen, kwam er water uit de kranen.

De brandweer liet zien hoe je een vlam in de pan blust en kinderen mochten zelf met een brandblusser een vuurtje doven.

Vanuit de politie waren er diverse voertuigen en specialismes. Ook was er een stand met divers politie-uniformen vanuit de gehele wereld.

[b]Aanvullingen en foto’s volgen op dit bericht![/b]