OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek afgerond naar de diefstal van schapen in Frysl├ón en Drenthe. Tijdens het onderzoek werden vier mannen aangehouden op verdenking van diefstal. Daarnaast werden in het onderzoek twee mannen aangehouden op verdenking van heling. De zes waren van augustus 2009 tot eind april 2010 betrokken bij tien diefstallen van ruim 170 schapen.

Eind april 2010 werden bij een bedrijf aan de Leeksterweg in Haulerwijk veertien Drentse heideschapen gestolen. De diefstal kreeg nog al wat media-aandacht. Dit had als gevolg dat bij de politie meerdere goede tips binnen kwamen over mogelijke daders. De politie in Oosterwolde besloot in samenwerking met de politie Drenthe en de Algemene Inspectiedienst voor Dieren (AID) om een onderzoek te starten.

Diefstal
Tijdens het onderzoek werden twee 20-jarige inwoners van Tolbert, een 21–jarige inwoner van Norg en een 24-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van diefstal. De vier verklaarden tegenover de agenten dat ze in wisselende samenstelling betrokken waren geweest bij tien diefstallen van ruim 170 schapen. Deze diefstallen vonden plaats vanaf augustus 2009 tot eind april 2010 in onder andere Vledder, Veenhuizen, Appelscha en Haulerwijk. Tijdens de diefstallen werden in totaal 171 schapen uit weilanden gehaald. Na verhoor werd tegen de vier mannen proces-verbaal opgemaakt.

In het onderzoek werden ook een 43-jarige inwoner van Marum en een 29-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van heling. De man uit Marum heelde zo’n 60 schapen en de man uit Appelscha zo’n 100. Een deel van de schapen werd doorverkocht, maar een groot aantal werd ook geslacht. Uit het onderzoek bleek dat de man uit Marum tijdens het vervoer van de schapen met een vervoersbewijs had geknoeid. Naast heling werd ook hiervoor tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Tegen de 29-jarige werd eveneens proces-verbaal opgemaakt voor heling. Daarnaast werd tegen hem ook nog proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de destructiewet.

Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.