APPELSCHA – Vrijdagavond en nacht stond de jaarlijkse Appelschaster 112 Survival weer op het programma. Brandweer, ambulance en politie uit heel Nederland deden hier aan mee. In totaal deden vijfenzeventig ploegen mee. De teams moesten zich bij de brandweerkazerne melden en van daaruit begon de tocht.

Er moest gelijk het water worden overgestoken op een zeer wankel geheel, een eind verder moest nog een opdracht bij het water worden uitgevoerd. Hierna ging het richting bos, waar de uitkijktoren ook werd aangedaan. Op de zandvlakte moest men onder een plank doorkruipen, maar eerst moest het zand eronder worden weggeschept.

Midden in het bos in de buurt van de Bongert moest door middel van spierkracht een bord worden opgehesen met daarop gegevens die genoteerd moesten worden. Bij de Wilhelminahoeve konden de teams even tot rust komen en kregen ze een beker chocomelk. Hier werd ook de videoroute getoond, aan de hand van deze filmbeelden moest men de route in een stuk bos bepalen.

Bij het Canadameer stonden bootjes klaar waar men mee naar het eilandje van het meer moest roeien, hier gingen overigens een aantal teams kopje onder toen hun bootje omsloeg. Als de hulpverleners geen droge kleren hadden meegenomen werd gewoon verder gegaan in hun natte kloffie. Voor de meesten geen probleem omdat ze door de hevige regenval toch al nat waren geworden.

Ook een lastig onderdeel was het brandslanghangen. Door de regen was dat spekglad geworden waardoor er niet lang gehangen kon worden. Na middernacht begonnen de eerste teams weer binnen te druppelen. De laatste teams arriveerden pas in de ochtend weer bij het eindpunt.