GRONINGEN – Na een succesvol verlopen oefenperiode is de traumahelikopter van het UMCG vanaf 12 april bij goed weer dag en nacht inzetbaar bij ernstige ongevallen. Inwoners van het noorden kunnen dan ook in de avond en nacht rekenen op snelle gespecialiseerde traumazorg per helikopter. Het UMCG verwacht dat de traumaheli in de nacht- en avonduren ongeveer 200 keer per jaar zal worden ingezet en grotendeels vóór middernacht. Dit is gebaseerd op de ervaring met de nachtelijke inzet van de traumabus in het noorden en van de traumaheli in Nijmegen.

In de afgelopen twee maanden hebben de piloten, artsen en verpleegkundigen van het Mobiel Medisch Team (MMT) speciale trainingen gevolgd om zich goed voor te bereiden op het nachtvliegen. In de eerste maand vonden de trainingen plaats op vliegveld Lelystad en vanaf 13 maart werd geoefend vanaf het dak van het UMCG. Na een aanvankelijke vertraging door slechte weersomstandigheden is goede voortgang gemaakt.

Het ’s nachts vliegen vanaf het ziekenhuisdak is tijdelijk totdat het UMCG een nieuwe standplaats voor de helikopter heeft gevonden. Het UMCG kijkt al geruime tijd uit naar een meer centraal en zuidelijker gelegen standplaats voor de traumaheli om zo meer inwoners in het noorden sneller van gespecialiseerde traumazorg te kunnen voorzien. Het huidige helidek van het UMCG blijft ook dan in voorkomende gevallen in gebruik om een patiënt snel in het ziekenhuis te kunnen brengen als de gezondheidstoestand van de patiënt dit noodzakelijk maakt.

De traumabus blijft ook ’s nachts in gebruik bij extreme weersomstandigheden, wanneer de traumaheli niet kan vliegen.