OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in na het aantreffen van een hennepkwekerij aan de Weidemaad in Oosterwolde. Zondagmiddag kwam bij de politie de melding van wateroverlast binnen. Van de bovenverdieping van een woning stroomde water naar beneden. Agenten kwamen ter plaatse om te onderzoeken waar de overlast vandaan kwam.

In de woning ontdekten zij dat het water vanaf de zolder kwam. Er waren geen personen in het pand aanwezig. Op de zolder werd een inwerkingzijnde hennepkwekerij met 224 hennepplanten aangetroffen. Er werd geen verdachte aangehouden.

De planten en de apparatuur werden vernietigd. Gezien de omvang van de waterschade stelt de gemeente een onderzoek in naar de bewoonbaarheid van de woning.

[b]Aanpak hennepteelt in Fryslân[/b]
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden.

De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt.

Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. Zondagmiddag werd daarom op de Weidemaad, op last van de officier van justitie, een motorfiets in beslaggenomen.