FRYSLAN – In Fryslân willen we een gezellige jaarwisseling. Zonder brandstichtingen, vernielingen en geweld. Veel gemeenten organiseren initiatieven om van de jaarwisseling een leuk en gezellig feest te maken.

Vaak komen mensen van een koude kermis thuis. In hun straat of op hun erf worden vernielingen gepleegd. Maar ook bushokjes, verkeersborden en brievenbussen moeten het ontgelden. Vaak door het gebruik van illegaal vuurwerk. Regelmatig kunnen daders van bijvoorbeeld vernielingen met vuurwerk tijdens de oudejaarsnacht, worden aangehouden omdat omstanders of getuigen hier direct melding van maken. Een goed signalement van de daders helpt hierbij. Niet alleen bij levensbedreigende situatie belt u 1-1-2, maar ook direct als u getuige bent van een misdrijf.

[b]Uploaden van foto’s [/b]
Heeft u beeldmateriaal waarop iemand een auto in brand steekt of geweld gebruikt tegen een hulpverlener, dan kunt u deze beelden zelf uploaden op de internetsite van dadergezocht.nl. Hiermee helpt u bij het opsporen en vervolgen van de daders.

[b]Boetes [/b]
De bezitter of houder van illegaal vuurwerk wordt vele malen zwaarder gestraft dan gewoonlijk. In de meeste gevallen worden geldboetes geëist van duizenden euro’s. Voor het in bezit hebben van dit vuurwerk, anders dan voor de handel worden, afhankelijk van de hoeveelheid, geldboetes gegeven van honderden euro’s.

[b]Bureau HALT [/b]
Houdt de politie jongeren tussen de 12 en 18 jaar aan, dan worden zij naar Bureau Halt gestuurd. Daar krijgen ze een straf om hun fout weer goed te maken. Wordt de straf niet opgevolgd, dat stuurt de politie het proces-verbaal alsnog naar justitie.

[b]Tips[/b]
Maak vuurwerk nooit open en ga niet experimenteren.
Bewaar vuurwerk op een veilige droge plaats, buiten bereik van kleine kinderen.
Let tijdens het afsteken op dieren die op straat lopen
Ruim na het afsteken de achterblijvende rommel op.
Illegaal vuurwerk, zoals bijvoorbeeld strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, flowerbeds en Chinese rollen, heeft vaak een Chinese gebruiksaanwijzing en is verpakt in een simpele bruine verpakking.

[b]Begin het nieuwe jaar zonder kater! [/b]
Voor de periode Oud en Nieuw ziet u langs de Friese wegen 66 mottoborden met de tekst “Oud en Nieuw zonder kater”. Rond de komende feestdagen en de jaarwisseling willen wij uw aandacht vragen voor de gevolgen van alcoholgebruik tijdens het autorijden. Wees voorbereid: regel een BOB. Ook tijdens de jaarwisseling. Dat levert u dan geen kater op in de zin van; een ongeluk, een boete of onveilig rijgedrag. Het nieuwe jaar wilt u toch niet beginnen door in aanraking te komen met justitie?