OOSTERWOLDE – Dankzij de lokale en regionale aanpak met gemeenten, toezichthouders en lokale organisatoren van evenementen heeft Fryslân een beheersbare en vooral gezellige jaarwisseling beleefd zonder grote ordeverstoringen. De brandweer is tijdens de jaarwisseling een aantal maal uitgerukt om vooral kleinere branden te bestrijden. Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de 5 Friese ziekenhuizen zijn in totaal 13 vuurwerkslachtoffers behandeld. Bij de dokterswacht waren dit 21 personen. De politie hield 9 personen aan op verdenking van oud- en nieuw gerelateerde strafbare feiten.

[i]Brandweer[/i]
De brandweer is in de provincie ongeveer 70 keer uitgerukt om vooral kleine branden, met name brandbulten op straat te blussen. Twee maal is er een uitruk geweest voor middelbranden. De brandweer spreekt over het algemeen van een rustige nacht.

[i]Dokterswacht, ziekenhuizen en ambulances[/i]
Bij de Dokterswacht hebben zich circa 21 mensen met lichte vuurwerkverwondingen gemeld.
Op de afdeling Spoedeisende Hulp van de 5 Friese ziekenhuizen zijn 13 vuurwerkslachtoffers behandeld. 2 minderjarige slachtoffers raakten zwaar gewond door vuurwerk. Zij zijn in het ziekenhuis opgenomen. In de andere gevallen ging het om lichte verwondingen. Zij konden na behandeling weer naar huis.Ambulancediensten hebben het niet drukker gehad dan op een normale uitgaansavond.

[i]Politie[/i]
In totaal zijn tijdens jaarwisseling door de politie 44 aanhoudingen verricht voor onder andere mishandeling, bedreiging, belediging, openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan bevel of vordering. Dit is ruim 2 keer zo veel dan op een gewone zaterdagavond. In negen van de gevallen ging het om oud en nieuw gerelateerde feiten, zoals mishandeling van beveiligers van een evenement in Wolvega en een bedreiging van een bevelvoerder van de brandweer in Gorredijk. De assistentie van de ME is deze jaarwisseling niet nodig geweest.

De politie stopt nu en de komende periode veel menskracht en energie in het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen zijn de komende dagen dan ook te verwachten.

[i]Evenementen[/i]
In Fryslân waren tal van oud en nieuw feesten georganiseerd. Deze zijn goed bezocht en sfeervol verlopen.