FRYSLAN – De politie waarschuwt wederom oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd.

Begin januari werd een 63-jarige inwoner van de gemeente Opstersland door zijn bank via een e-mail benaderd met het verzoek in te loggen en op een link te drukken. In de mail werd aangegeven dat de bank bezig was met het beveiligen van hun internetaccount. Men vroeg op de link te klikken waarna hij op een website terecht kwam die leek op de website van de bank. Hier kreeg hij het verzoek een aantal gegevens in te vullen zoals het adres, bank- en pasnummer. Een paar dagen later werd het slachtoffer gebeld door een ‘medewerker’ van de bank en werden de gegevens nagelopen. Nadat het slachtoffer aan alle verzoeken had voldaan werd achter zijn rug om 10.000 euro van zijn rekening overgeboekt. Omdart de man het niet vertrouwde belde hij direct met zijn bank. Door snel ingrijpen kon de transactie ongedaan worden gemaakt.

Hieronder enkele tips om u te helpen beschermen tegen phishing.
Tip 1 – Klik nooit op links, tik zelf de url in. Hierdoor weet u zeker dat u niet onderwater naar een andere website wordt gestuurd.
Tip 2 – Ziet de URL er raar uit? Maak hier dan geen gebruik van. Er bestaat een kans dat u met een phishing website te maken heeft.
Tip 3 – Grammatica of spelfouten komen vaak voor in phishing e-mails of op phishing websites. Wees hier alert op.
Tip 4 – Wees op uw hoede wanneer er om betalingsgegevens gevraagd wordt.
Tip 5 – Bel bij wantrouwen met uw bank.