FRYSLAN- De politie waarschuwt de bewoners van Fryslân alert te zijn op zigeunerachtige types die insluipingen en babbeltrucs gebruiken om eigendommen van slachtoffers te stelen. De mannen en vrouwen spreken mensen op straat aan en vragen in slecht Engels naar een bijvoorbeeld een ziekenhuis. Op dat moment wordt het slachtoffer door een ander persoon benaderd en worden ”gouden kettingen” om zijn of haar hals of polsen gehangen. Tegelijkertijd worden de sieraden van het slachtoffer op een slinkse manier van zijn armen of hals afgenomen waarna de daders vertrekken. In andere gevallen wordt er bij woningen aangebeld. Tijdens het gesprek bij de voordeur sluipen andere mededaders de woning aan de achterzijde binnen en halen sieraden weg. Vaak zijn de verdachten in een auto en opereren in groepjes. Bij verdachte situatie vragen wij u via 1-1-2 de politie te bellen. Daarnaast vragen wij u goed op merk en kentekens van de auto’s te letten.