DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht winkeliers in Drachten en Leeuwarden gechanteerd te hebben. Winkeliers ontvingen de afgelopen weken brieven waarin stond dat vanwege’ de toegenomen criminaliteit ze tegen betaling van honderd euro hiertegen beveiligd konden worden’. Het geld zou een week later opgehaald worden.

Donderdag rond 16.00 uur kwam een melding binnen van een 30-jarige eigenaar van een bedrijf aan De Kolken dat hij achter een persoon aanreed die hem gechanteerd had en waar hij geld aan moest betalen. Toen hij hier niet aan mee wilde werken, ging de verdachte er op een fiets vandoor. De melder gaf een duidelijk signalement van de man door en niet veel later werd deze 18-jarige verdachte uit Drachten op de Sportlaan aangetroffen en aangehouden.

De melder vertelde ook dat hij de verdachte eerder die dag samen met twee andere jongens gezien had, waarvan één een gele scooter bij zich had. Ook dit werd aan de agenten op straat doorgegeven en deze twee verdachten van 17 jaar uit Drachten en 16 jaar uit Oosterwolde werden even verderop in de Sportlaan aangetroffen en aangehouden.

Alle drie de mannen werden voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten. Na verhoor mochten ze met proces-verbaal het bureau vrijdagmiddag weer verlaten.