FRIESLAND – Politie waarschuwt stappers voor diefstal in de horeca
De politieregio’s Fryslân, Drenthe en Groningen en Koninklijke Horeca Nederland vragen mensen alert te zijn tijdens het uitgaan. De komende maanden zijn in de drie noordelijke politieregio’s diverse evenementen. Dieven hebben het tijdens die evenementen, maar ook tijdens reguliere stapavonden, voorzien op waardevolle spullen. De politie constateert dat stappers niet altijd oplettend zijn op de bescherming van waardevolle spullen.

Posters
Binnenkort verspreid de politie onder noordelijke horecaondernemers diverse posters met daarop de tekst: “‘Geef jij nog meer weg dan een rondje?” Uit een rondgang tijdens stapavonden blijkt dat een portemonnee soms half uit de broek steekt, damestassen niet zijn afgesloten, een telefoon op de tafel of bar wordt gelegd of (dure) jassen over een kruk hangen. Door een gebrek aan oplettendheid is het voor dieven dan een koud kunstje om de spullen mee te nemen. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Evenementen
Nu de zomer in aantocht is, zijn er in heel Noord-Nederland verschillende evenementen. Denk daarbij aan de Sneek-week, de TT in Assen en de KEI-week in Groningen. Maar ook tijdens Pinksteren en het EK-voetbal zijn veel mensen in de horeca te vinden. Bovendien organiseren veel dorpen in het noorden van ons land dorpsfeesten in de zomermaanden.

Kenmerken
Het is belangrijk dat er aangifte wordt gedaan van diefstal. Dat kan door een afspraak te maken bij het politiebureau. Makkelijker is het om aangifte te doen via het internet. Dat kan viawww.politie.nl/aangifte. Zorg er altijd voor dat serienummers of belangrijke kenmerken bekend zijn en maak eventueel foto’s van waardevolle spullen. Bij het doen van aangifte wordt hier naar gevraagd. Ook wordt bij de diefstal van een mobiele telefoon gevraagd naar het IMEI-nummer.