APPELSCHA – Maandag 15 en dinsdag 16 december zijn op verschillende adressen in Appelscha zoekingen gedaan in verband met hennepteelt. Tijdens de actie werd een 42-jarige inwoner van Appelscha aangehouden. Daarnaast werd beslag gelegd op twee auto’s en twee dure horloges. Ook werd beslag gelegd op bankrekeningen.

[b]Anonieme tip[/b]
Bij de politie was anonieme informatie binnen gekomen dat de verdachte zich bezighield met hennepteelt. Reden voor rechercheurs om een nader onderzoek in te stellen. Maandag en dinsdag werd besloten om diverse panden in Appelscha en omgeving te doorzoeken. Tijdens de doorzoeking werd ruim twee kilo gedroogde hennep aangetroffen. Ook ontdekten agenten een hennepknipperij.

[b]Beslag op bankrekeningen[/b]
De 42-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Ook zijn 46-jarige vrouw wordt als verdachte gehoord. Omdat het vermoeden bestaat dat de twee voor een langere periode hennep hebben geteeld, werd beslag gelegd op twee auto’s en twee dure horloges. Ook werd beslag gelegd op bankrekeningen.

[b]Aanpak hennepteelt[/b]
Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar meldlijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

[b]Georganiseerde hennepteelt[/b]
De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennephandel gebruiken onderling veel geweld en er gaat veel geld om in de wereld van drugs. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

[b]Tips[/b]
Hennepkwekerijen leveren gevaar op voor de omgeving. Als illegaal stroom wordt afgetapt, is de kans op brand aanzienlijk. Ook water-, geluids- en stankoverlast zijn vormen van overlast die omwonenden van een hennepkwekerij kunnen ondervinden. Tips over een mogelijke hennepkwekerij kunnen altijd bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.