APPELSCHA – Bij een woning in Appelscha werd donderdag zo’n vijftien kilo aan grotendeels illegaal vuurwerk in beslag genomen. De 36-jarige bewoner werd aangehouden.

De politie nam een kijkje bij het huis naar aanleiding van een tip. In een gangkast bleek naast een kleinere hoeveelheid legaal vuurwerk voor kilo’s aan gevaarlijk illegaal vuurwerk te liggen waaronder mortieren, strijkers, vlinders en nitraatbommen. Volgens de bewoner had hij het vuurwerk vorig jaar al via internet gekocht. De man mocht na zijn aanhouding en het opmaken van een proces-verbaal weer naar huis. Nader onderzoek naar onder andere de herkomst van het vuurwerk wordt ingesteld.

Met de jaarwisseling in zicht reageert de politie zo veel als mogelijk op meldingen van transport, opslag en handel van illegaal vuurwerk. Het voornaamste doel is voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan en ongelukken gebeuren.

Door de inspecteurs van de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu wordt er ook dit jaar aandacht besteed aan illegaal vuurwerk dat via webshops wordt besteld en via postpakketten wordt afgeleverd. De politie helpt de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport om samen met postbedrijven dergelijke pakketten te onderscheppen. De besteller kan rekenen op een proces-verbaal.

Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt verkocht, verhandeld of getransporteerd kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844. U kunt dit ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000 of online via de website politie.nl.