OOSTERWOLDE – De politie heeft zaterdag wederom op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op mobiel banditisme. Onder andere op de N381 tussen Appelscha en Oosterwolde werd gecontroleerd. Daarbij werd gebruik gemaakt van ANPR.

Bij een ANPR-hit wordt het bewuste voertuig door een motoragent naar één van de vijf controleplaatsen gebracht. Naast de ANPR selecteren motoragenten ook voertuigen op basis van ‘ervaring’ en ‘onderbuikgevoel’. In totaal werden tientallen voertuigen en de inzittenden daarvan aan een controle onderworpen.

Tijdens de actie bleek dat meerdere bestuurders nog een boete, belastingschuld of gevangenisstraf hadden openstaan. In een paar gevallen werden de boetes betaald. In een aantal gevallen werd het rijbewijs ingevorderd of werd de auto in beslag genomen. In ieder geval een persoon had antecedenten op inbraak. In de auto werden schroevendraaiers gevonden. Die werden allemaal in beslag genomen. Tijdens de actie werden diverse personen gecontroleerd die behoren bij de doelgroep waar deze controle zich op richt. Er werden geen strafbare feiten geconstateerd, maar het leverde wel interessante informatie op die de politie eventueel in de toekomst kan gebruiken in onderzoeken.

[b]Mobiel banditisme[/b]
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, autodiefstal en diefstal uit auto’s. Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie. De internationale samenwerking op het gebied van verkeerscontroles is een volgende bouwsteen in de strijd tegen mobiele inbrekersbedes en dievengildes. De mobiele daders zijn in bendevorm georganiseerd en plegen veel inbraken of diefstallen in korte tijd, waarna ze weer over de landsgrens naar het buitenland verdwijnen. Juist door intensieve samenwerking en het delen van informatie wil de politie deze bendes een halt toeroepen.