HAULE – Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 48 maanden celstraf, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 22-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid van het produceren van drugs in een lab aan de Polderweg in Haule op 31 mei 2022. Op die dag vond er een explosie plaats in het drugslab, waarbij een 53-jarige man uit Eindhoven om het leven kwam. De ravage was groot. Pas een dag later kon het dodelijke slachtoffer onder het puin worden weggehaald. Een gedeelte van de deksel van het ontplofte vat lag volgens het OM meters verderop in het weiland.

Vat op druk oorzaak van ontploffing
Na de explosie is de verdachte zwaargewond aangetroffen op het erf waar het drugslab zich bevond. Daar gaf hij toe in het lab aanwezig te zijn geweest. Hij heeft volgens het OM samen met het dodelijke slachtoffer een vat op druk hebben gebracht met branders, waarna deze is ontploft. In het vat zaten chemicaliën voor de productie van amfetamine. De verdachte ontkent dit overigens op de zitting van vandaag.

DNA op blikje
Ter plaatse heeft de politie onderzoek verricht. Zo is onder meer forensisch onderzoek gedaan en is er onder meer DNA aangetroffen van de verdachte op een blikje frisdrank. Ook heeft het NFI gekeken naar wat aangetroffen is in het lab. Uit dat onderzoek blijkt dat er chemicaliën aanwezig waren in het lab ten behoeve van de productie van drugs. Ook was er amfetamine en MDMA aanwezig. De officier van justitie eist een forse onvoorwaardelijke celstraf. Hoewel de verdachte zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, draagt hij ook de verantwoordelijkheid voor de explosie. Daarnaast geeft hij op de zitting zelf weinig openheid van zaken. Ook eist zij een voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat deze jonge verdachte baat kan hebben bij de door de reclassering voorgestelde voorwaarden.

Impact
De verdachte heeft aan den lijve ondervonden dat het produceren van drugs levensgevaarlijk is zegt de officier van justitie. Ook geeft ze aan dat het produceren van drugs in meerdere opzichten schadelijk is, voor zowel het milieu als voor de maatschappij.  Daarnaast geeft zij aan dat op het moment van de explosie in een nabijgelegen huis mensen aanwezig waren, waaronder jonge kinderen. Deze explosie heeft veel impact op hen gehad. De rechtbank in Leeuwarden laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer er een uitspraak volgt.

Video explosie
De explosie is opgenomen op een camera welke aan een stal hing in de buurt. Bekijk hier de video.